Nieuws Archief

Mondriaan Fonds presenteert kansen en ideeën voor kunstpodia in onderzoek

Foto: FRAC Centre Val de Loire. Fotograaf: Roland Halbe

Wat kunnen we leren van de overheidsaanpak rond kunstpodia (beeldende kunstinstellingen zonder collectie) van de 4 landen die Nederland omringen? In het vandaag gepubliceerde onderzoek Kunstpodia: Een internationaal perspectief, beschrijven onderzoekers Jorgen Karskens en Yannick Bouillis de resultaten van de zoektocht die ze in 2021 uitvoerden in opdracht van het Mondriaan Fonds. Naar aanleiding van het onderzoek organiseert het Mondriaan Fonds op 8 juli, in aanwezigheid van staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu, een symposium voor beleidsmakers en cultuurmakers in de Jaarbeurs in Utrecht: Beeldende kunst in het hart van de samenleving.

Hoe wordt er in het buitenland omgegaan met de structurele financiering van beeldende kunst, met onderwerpen als regionale spreiding of publieksbereik? Karskens en Bouillis klopten aan bij instellingen in Frankrijk (FRAC, Palais de Tokyo) België (Wiels), Duitsland (o.a. Kunstverein) en het Verenigd Koninkrijk (o.a. Eastside Projects), om antwoorden te vinden op deze en andere vragen. De beschrijving van de 8 internationale kunstpodia worden in het onderzoek opgevoerd als inspiratie voor een discussie over hoe het veld van Nederlandse kunstpodia te versterken.

Eelco van der Lingen, directeur Mondriaan Fonds: “Hoewel de Nederlandse kunstpodia aan de basis staan van de ontwikkeling van de beeldende kunst, verdwijnen ze steeds meer richting de marge van de maatschappij. Het wordt voor kunstpodia steeds lastiger om zich ergens te vestigen waar een breed publiek hen kan vinden. Als het publiek de instelling niet meer weet te vinden, neemt ook de waardering af. Daar leidt niet alleen de beeldende kunst zelf onder, het werkt uiteindelijk ook in het nadeel van het draagvlak voor de publieke ondersteuning ervan. Dat leidt weer tot lagere budgetten, slechtere locaties, minder publieksbereik en lagere maatschappelijke relevantie. Het is een negatieve spiraal die op dit moment niet gestopt wordt. Dat het vol ambitie, meer op maat en diverser kan, wordt aangetoond in het rapport van Jorgen Karskens en Yannick Bouillis. De voorbeelden uit het buitenland bieden een kansrijke en optimistische kijk op het veld. Dat vraagt wel om de durf het anders aan te willen pakken, zowel voor beleidsmakers als voor kunstpodia.”

Het symposium Beeldende kunst in het hart van de samenleving vindt plaats op vrijdag 8 juli van 13.00- 17.30 uur in de Jaarbeurs in Utrecht. Het doel van de bijeenkomst is beleidsmakers met de portefeuille cultuur concrete voorbeelden te bieden hoe een kunstinstelling kan aansluiten op een lokale behoefte en van (inter)nationaal belang kan zijn. Voor kunstpodiumprofessionals is het een kans te horen wat beleidsmakers zoeken, waar behoefte aan is of wat van een instelling verwacht wordt.

Line up: Gunay Uslu | Hugo Borst | Jordy Clemens | Ann Demeester | Chris Dercon | Marian Duff | Jorgen Karskens | Eelco van der Lingen | Touria Meliani

Moderatie: Maurice Seleky