Activiteiten Archief

Finalisten Museumtalent 2021 bekend

Finalisten Museumtalentprijs 2021: Lizanne Gille, Marieke Koppelmans en Setareh Noorani

Uit 22 aanmeldingen heeft de jury 3 professionals gekozen die meedingen naar de titel Museumtalent 2021. Dit zijn: Lizanne Gille (Spoorwegmuseum), Marieke Koppelmans (Limburgs Museum) en Setareh Noorani (Het Nieuwe Instituut). Alle drie de kandidaten onderscheiden zich door hun visie op het museumveld en hun innovatieve werkwijzen. Op 24 januari 2022 zal de winnaar bekendgemaakt worden tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam van de Museumvereniging.

Kandidaten werden voorgedragen door hun opdrachtgever of leidinggevende. De winnaar van de Museumtalentprijs ontvangt €7.000 en de overige twee finalisten elk €3.000 voor een naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verzorgt de uitvoering van deze stimuleringsprijs. Het Mondriaan Fonds financiert de erfgoedtalentprijs in het kader van talentontwikkeling.

De jury van de Museumtalentprijs 2021, v.l.n.r.: Ralph Keuning, Dyonna Bennet, Adrie Warmenhoven, Boukje Schaap, Susan Lammers, Marianne Splint
De jury van de Museumtalentprijs 2021, v.l.n.r.: Ralph Keuning, Dyonna Bennet, Adrie Warmenhoven, Boukje Schaap, Susan Lammers, Marianne Splint

Een jury met deskundigen vanuit de museumwereld beoordeelt de kandidaten op zichtbare blijk van een gepassioneerde en onderscheidende visie op museale collecties. Voor de Museumtalentprijs 2021 bestaat de jury uit:

  • Ralph Keuning (Museum De Fundatie)
  • Dyonna Bennet (adviseur Mondriaan Fonds)
  • Adrie Warmenhoven (Planetarium Friesland)
  • Boukje Schaap (Museum Catharijneconvent, winnaar Museumtalentprijs 2019)
  • Susan Lammers (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • Marianne Splint (Museum Helmond)

Over de Museumtalentprijs

De Museumtalentprijs is een stimuleringsprijs voor jonge museumprofessionals, ingesteld door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) sinds 2017. Doel is talent in de schijnwerpers te zetten en verjonging en vernieuwing in de erfgoedsector te stimuleren. De prijs biedt jonge talenten tot 32 jaar de kans een eigen in te vullen ontwikkeltraject vorm te geven.