Activiteiten Archief

Genomineerden Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022 bekend

Genomineerden PJJK 2022. Foto's door Aad Hoogendoorn.

De genomineerden voor de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022 zijn bekend. Nieuw dit jaar is de categorie Innovatieve kunstkritische praktijken, de winnaar van deze de aanmoedigingsprijs is Werktitel (Zoë Dankert en Alix de Massiac).

De genomineerden in de categorie Essay zijn: Lara den Hartog Jager, Loren Snel en Lena van Tijen. In de categorie Recensie zijn dat: Zoë Dankert, Laura Herman en Emma van Meyeren. De prijs voor Innovatieve kunstkritische praktijken, gericht op nieuwe (digitale, experimentele, of ongebruikelijke) wegen en vertelmethodes, is bedoeld voor individuen of initiatieven die op innovatieve wijze een bijdrage leveren aan de Nederlandstalige reflectie op beeldende kunst. Voor deze aanmoedigingsprijs is enkel Werktitel (Zoë Dankert en Alix de Massiac) genomineerd en daarmee is het duo ook de winnaar in deze categorie.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op donderdag 15 december a.s. worden de prijzen uitgereikt aan de winnaars binnen de categorieën Recensie en Essay (hoofdprijs €3.000 en een mentorschap) en Innovatieve kunstkritische praktijken (€1.500) in museum M in Leuven.

Wil je de prijsuitreiking bijwonen? Klik hier.

De jury

De jury van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022 staat onder leiding van Grâce Ndjako (filosoof, schrijver, vertaler en coördinator De Nieuwe Garde) en bestaat verder uit Bas Blaasse (schrijver en redacteur HART), Zeynep Kubat (schrijver, curator en redacteur rekto:verso), Jorne Vriens (schrijver en docent Reinwardt Academie en winnaar de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018) en Joost de Vries (schrijver en adjunct hoofdredacteur De Groene Amsterdammer).

Initiatiefnemers

De prijs is een initiatief van Mondriaan Fonds, de Appel, Kunstinstituut Melly, Stedelijk Museum, Van Abbemuseum, M Leuven, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Mu.ZEE en Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur. Met de prijs willen de initiatiefnemers jonge kunstcritici de mogelijkheid bieden hun talenten verder te ontwikkelen en ze een extra duwtje geven in de richting van een professionele carrière. De prijs plaatst jong talent in de schijnwerpers en biedt hen de kans zich te profileren op een breder platform.

Over de Prijs

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlandse taalgebied, die schrijft over hedendaagse beeldende kunst. Kunstcritici tot 35 jaar konden tot en met 1 september werk inzenden in de categorieën Essay, Recensie en Innovatieve kunstkritische praktijken.