Nieuws

In memoriam

Blaise Mandefu Ayawo. Photo: Jurgen Lisse, 2024

Blaise Mandefu Ayawo

9/9/1968 – 29/4/2024

Met grote verslagenheid hebben we kennisgenomen van het overlijden van Blaise Mandefu Ayawo, vooraanstaand lid van het collectief Cercle d’Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC).

Sculpturen van CATPC zijn momenteel te zien in het Rietveld Paviljoen als onderdeel van de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië. De specifieke hand van Blaise is terug te zien in Mvuyu Libérateur, de beeldbepalende sculptuur die de posters van de Nederlandse inzending siert. Hij speelde ook de advocaat van de White Cube in The Judgement of the White Cube, de film die speciaal voor de presentatie in Venetië gemaakt is.

De opening van de Biënnale van Venetië en het Nederlands paviljoen was voor alle betrokkenen een prachtige apotheose van een lang en waardevol proces. Dit proces leidde tot de presentatie die nationaal en internationaal hoog gewaardeerd wordt. Helaas sloeg tijdens de feestelijke openingsweek het noodlot toe voor Blaise. Hij kreeg een hersenbloeding. Deze werd hem na een verblijf van twee weken in het ziekenhuis van Venetië uiteindelijk fataal.

De leden van CATPC zijn inmiddels teruggekeerd naar Lusanga. Blaise wordt gerepatrieerd om herenigd te worden met zijn familie en voorouders.

Onze gedachten in deze zware tijden gaan uit naar zijn gezin,  naar alle leden van CATPC, Renzo Martens, Hicham Khalidi en Human Activities. Blaise verliet hen op een hoogtepunt. Hij had nog veel meer hoogtepunten verdiend.