Activiteiten Archief

Inzameling voor Turkije, Syrië en de Koerdische regio's

Kitchen Collective, 2022. Merve Bedir. Beeld met dank aan de kunstenaar.

Het Nieuwe Instituut organiseert een benefietactie voor alle mensen die direct of indirect getroffen zijn door de recente aardbevingen in Turkije, Syrië en de Koerdische gebieden. In samenwerking met het inzamelingsinitiatief Artists in Solidarity Netherlands, IABR, Kunstinstituut Melly, Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds, Rijksakademie van Beeldende Kunsten en Het Nieuwe Café host het instituut een avond waarbij samen geld wordt ingezameld.

De levensomstandigheden van veel bewoners van de getroffen regio’s waren voorafgaand aan de aardschokken van februari 2023 al kwetsbaar en zwaar. In het licht van de gebeurtenissen van de afgelopen weken is er meer dan ooit behoefte aan solidariteit met deze gemeenschappen.  De opbrengsten van de avond komen rechtstreeks ten goede aan lokale NGO’s die zich inzetten voor crisishulp en langetermijnherstel.

Op 17 maart gaan kunstenaars, ontwerpers en digitale makers uit de achterban en netwerken van de initiatiefnemers in gesprek met bezoekers en deelnemers aan het event. Een centraal onderdeel van de bijeenkomst is de verkoop van gedoneerde kunst- en designobjecten waarvan de opbrengst bijdraagt aan het totaalbedrag dat bij deze gelegenheid wordt ingezameld. Naast de gesprekken worden er presentaties, muziek en eten verzorgd voor een prettig samenzijn.

Artists in Solidarity Netherlands is een groep in Nederland gevestigde kunstenaars en cultuurwerkers van uit Turkije die samenwerken aan bewustwording, gemeenschapsvorming en fundraisers ten behoeve van de slachtoffers van de aardbevingen. Ze zetten zich nadrukkelijk in voor het opbouwen van bestendige, betrouwbare relaties met grassroots-organisaties, -initiatieven en -collectieven in de regio.

Alle opbrengsten van de avond gaan naar Afet için Feminist Dayanışma (organiseren hulp vanuit Istanbul naar de regio), Mor Dayanışma (vrouwen en kinderen in Antakya), Kırkayak Kültür (migranten en vluchtelingen in het getroffen gebied), Lubunya Deprem (LGBTI+ en sekswerkers in de hele regio), Heyvasor (Red Crescent over Rojava) en Dört Ayaklı Şehir (dieren in het getroffen gebied).

Datum: 17 maart 2023
Tijd: 18:30 – 22:00 uur (CET)
Taal: Engels
Locatie: Nieuwe Instituut

Voor vragen en algemeen contact rondom deze actie kun je contact opnemen met Artists in Solidarity NL of Hoofd Programma van het Nieuwe Instituut, Flora van Gaalen.