Over het fonds

Jaarverslag 2023 – een jaar van herstel en perspectief

Installatie van Stef Veldhuis op Prospects, Art Rotterdam 2023. Foto: Aad Hoogendoorn

In het jaarverslag 2023 laten we zien wat het Mondriaan Fonds mogelijk heeft gemaakt. We dragen graag bij aan al deze uiteenlopende plannen van kunstenaars, musea, instellingen, kunstpodia, curatoren en beschouwers. Samen zorgen zij voor een rijke en veelzijdige kunst- en erfgoedsector.

Van de aankoop van een monumentaal werk van Mark Manders, de restauratie van objecten uit de schatkamer van een basiliek tot opleidingstrajecten voor vrijwilligers ter gelegenheid van 200 jaar Oranjestad. Van een nieuwe lichting kunstenaars op Prospects tot en met kunstopdrachtgeverschap in een dierenpark, een onderzoek naar het beheer van kunstnalatenschappen of een fotoboek over de Brusselse klimaatlobby. Van erfgoedtalentbeurzen voor starters in de erfgoedsector tot ontwikkeltrajecten voor beginnende kunstenaars die in coronatijd minder kansen hadden voor hun professionele positionering. En het was ook het Herdenkingsjaar Slavernijverleden met een oproep voor activiteiten om de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk te herdenken en te vieren.

Beeldende kunst zorgt ervoor dat we ons blijven verheffen, ontregelen en laten ontwikkelen. Erfgoed zorgt ervoor dat we blijven leren over de ander en onszelf; wie we ook zijn, waar we ook vandaan komen. Deze kwaliteiten en waarden nemen we mee richting 2024 en ver daaraan voorbij.