Activiteiten Archief

Johannes Vermeer Prijs 2021 uitgereikt aan beeldend kunstenaar Natasja Kensmil

Anne Reitsma Fotografie

Demissionair minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft in het Hem in Zaandam op maandag 1 november de Johannes Vermeer Prijs 2021 uitgereikt aan beeldend kunstenaar Natasja Kensmil. Natasja Kensmil wordt door de jury van de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten geroemd om haar werk dat helend, opbouwend en kritisch tegelijkertijd is.

Minister Van Engelshoven: “Op de eerste dag dat musea weer open gingen heb ik in de Hermitage het Monument der Regentessen mogen zien. En wat ik zo bijzonder vind is de manier waarop Natasja Kensmil laat zien dat in de geschiedenis en schilderkunst bepaalde aspecten niet de aandacht hebben gekregen die nodig is. Zij durft scherp en genuanceerd het hele verhaal te vertellen. Haar werk geeft diepgang en is van grote toegevoegde waarde aan onze schilderkunst, een zeer terechte winnaar van de Johannes Vermeer Prijs.”

De jury, onder voorzitterschap van Andrée van Es, heeft Natasja Kensmil unaniem voorgedragen: ‘Een schilder die een klassiek medium met grote kundigheid weet in te zetten, en die met haar schilderijen tegelijkertijd scherp aansluit op de huidige tijdsgeest. De jury onderstreept daarmee ook de belangrijke positie die de schilderkunst inneemt in de Nederlandse geschiedenis. Ook roemt de jury de uitzonderlijke manier waarop zij erfgoed becommentarieert en met de actualiteit verbindt.

 

Nederlandse staatsprijs voor de kunsten

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat – naast de bokaal – uit  € 100.000. De winnaar mag dat besteden aan een speciaal project op zijn of haar werkterrein. De Nederlandse regering heeft de prijs in 2009 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. Hij kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines.

De jurybegeleiding en algehele coördinatie van de Johannes Vermeer Prijs is vanaf 2021 in handen van de 6 rijkscultuurfondsen. Eerdere winnaars zijn operaregisseur Pierre Audi, filmmaker en schrijver Alex van Warmerdam, fotograaf Erwin Olaf, beeldend kunstenaar Marlene Dumas, architect Rem Koolhaas, grafisch ontwerper Irma Boom, componist en regisseur Michel van der Aa, beeldend kunstenaar en filmregisseur Steve McQueen, modeontwerper Iris van Herpen, violiste Janine Jansen,  theatermaker Ivo van Hove en fotograaf Rineke Dijkstra.

Vragen & contact

Vragen over deze de Johannes Vermeer Prijs? Neem direct contact op met de projectleider.

Noura Habbab

projectleider activiteiten Stuur een mailtje Of bel +31 (0)20 523 1509