Activiteiten Archief

Jonas Staal wint Prix de Rome Beeldende Kunst 2023

Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) en Prix de Rome 2023 winnaar Jonas Staal. Foto: Aad Hoogendoorn.

Beeldend kunstenaar Jonas Staal ontving vandaag de Prix de Rome Beeldende Kunst 2023 uit handen van staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media). De prijs werd uitgereikt in aanwezigheid van Koningin Máxima. Staal won de onderscheiding voor de videostudie Empire’s Island. De kunstenaar ontvangt een bedrag van € 40.000,- en de mogelijkheid om deel te nemen aan een residency programma naar keuze. De Prix de Rome is een stimuleringsprijs voor getalenteerde beeldend kunstenaars die op een overtuigende wijze nieuwe inzichten geven in de beeldende kunst in het Koninkrijk der Nederlanden en een bijzondere toevoeging leveren aan de ontwikkeling daarvan.

De jury reikt de Prix de Rome 2023 uit aan Jonas Staal vanwege “zijn compromisloze en gelaagde aanpak en de solide kwaliteit van zijn werk. Zij vinden het bewonderingswaardig hoe Staal met Empire’s Island uit zijn eigen comfortzone treedt.” De jury signaleert dat de kunstenaar met Empire’s Island een nieuwe stap in zijn praktijk zet. Daarnaast roemen ze hoe Staal zijn eigen positie bekritiseerd en “steeds meer zijn eigen medium op artistieke wijze bevraagt.”

Hare Majesteit Koningin Máxima, Jonas Staal (winnaar Prix de Rome 2023) en Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds). Foto: Aad Hoogendoorn.

De installatie Empire’s Island van Jonas Staal is een video studie die het verhaal vertelt van Ascension Island en de gevolgen van de kapitalistische soevereiniteit genaamd ‘Empire’. Empire’s Island bevat herkenbare elementen uit het documentaire genre, zoals een voice-over en illustratieve grafische elementen die het narratief over Ascension Island ondersteunen. Tegelijkertijd is het een conceptueel werk waarbinnen de documentaire vorm becommentarieerd wordt. “Het werk daagt de bezoeker uit om voortdurend te betwijfelen waar deze naar kijkt. Het maakt ons bewust hoe gemakkelijk onze eigen blik misleid kan worden,” aldus de jury.

Empire’s Island bevat een veelvoud van ideeën met veel specifieke verwijzingen. Soms zijn deze verwijzingen makkelijk te vinden, en soms gaat het om hints en grappen die als verborgen boodschappen of easter eggs verstopt zijn. Ook zonder deze specifieke verwijzingen mee te krijgen blijft het werk volgens de jury sterk overeind. “Dit komt doordat het werk van Staal op veel verschillende niveaus te interpreteren is. Afhankelijk van hoe bekend de toeschouwers zijn met het specifieke onderwerp en de praktijk van Staal zijn er verschillende levels waarop zij het werk kunnen ‘binnenstappen’.”

Josefin Arnell, Ghita Skali en Michael Tedja waren de andere genomineerden voor de Prix de Rome Beeldende Kunst 2023. De jury heeft veel waardering voor de grote inzet in korte tijd van alle genomineerden, maar had wel graag meer experiment gezien.