Activiteiten Archief

Nieuw werk van melanie bonajo tijdens de Biënnale van Venetië 2022  

Portret van melanie bonajo. Credit: Healing Gifts: Joseph Marzolla

‘Aanraking en vriendschap als vorm van activisme’    

Voor de 59e editie van de beeldende kunst Biënnale van Venetië presenteert melanie bonajo (bewust kleine letters, hen/hun), in opdracht van het Mondriaan Fonds, een nieuwe video-installatie in het Nederlands paviljoen. De internationale kunsttentoonstelling is te zien van 23 april tot 27 november 2022. De presentatie is uitgewerkt met het curatorenteam Orlando Maaike Gouwenberg, Geir Haraldseth, Soraya Pol, en scenograaf Théo Demans. De installatie is de komende editie in de Chiesetta della Misericordia in de Venetiaanse wijk Cannaregio te zien.

Melanie bonajo is een Nederlandse kunstenaar, filmmaker, gediplomeerd seksuologisch bodyworker en somatisch sekscoach. Het nieuwe werk maakt deel uit van hun lopend onderzoek naar de huidige status van intimiteit in onze gecommercialiseerde wereld. Volgens bonajo kan aanraking een krachtig middel zijn tegen eenzaamheid, wat hun ziet als de moderne epidemie.

Bonajo creëert in samenwerking met scenograaf Théo Demans een video-installatie die bezoekers uitdaagt aanraking en intimiteit vanuit een ander perspectief te benaderen. De installatie doet een beroep op de zintuigen en helpt de bezoeker na te denken over de betekenis van deze thema’s in relatie tot het eigen lichaam. Bonajo zegt hierover:

“Met dit project willen we het lichaam prioriteit geven als vehikel voor verbinding en veiligheid door aanraking en vriendschap te cultiveren als een vorm van activisme. Voelen is een vorm van intelligentie; denken door aanraking.”

Andere locatie Nederlands paviljoen

Voor de komende editie heeft het Mondriaan Fonds besloten eenmalig de Nederlandse inzending te presenteren op een andere locatie. De Chiesetta della Misericordia is een ontheiligde 13e-eeuwse kerk in de Venetiaanse wijk Cannaregio. Het Mondriaan Fonds heeft in november 2021 het Rietveld Paviljoen officieel overgedragen aan Estland.

Meer details over het Nederlands paviljoen worden volgende maand bekend gemaakt.