Activiteiten Archief

Prix de Rome Architectuur 2022 in Het Nieuwe Instituut

Van 18 november 2022 tot en met 9 april 2023 is in Het Nieuwe Instituut de tentoonstelling Prix de Rome Architectuur 2022 te zien. Genomineerden Arna Mačkić, Dividual (Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski), Lesia Topolnyk, en Studio KIWI (Kim Kool en Willemijn van Manen) presenteren met een tentoonstelling 4 verschillende invullingen van Healing Sites, het centrale thema van de Prix de Rome Architectuur 2022.

De genomineerden zijn door de jury van de Prix geselecteerd op basis van hun ontwerpvoorstellen voor uiteenlopende locaties die te maken hebben met een maatschappelijk trauma. Ze hebben gedurende een werkperiode van 4 maanden onderzoek gedaan naar de beladen geschiedenis van deze plekken en naar het helende potentieel van ruimtelijk ontwerp en de rol die zij als architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen vervullen in de samenleving. Ze proberen te werken op een manier die hun gekozen bouwlocaties herstelt, ondanks – of dankzij – een heftige nalatenschap.

Naast het werk van de genomineerden zijn er in de tentoonstelling historische voorbeelden van ontwerpen voor helende locaties van herdenking, ontmoeting en herstel te zien uit de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw.

Prijsuitreiking

De winnaar van de Prix de Rome Architectuur 2022 wordt tijdens een feestelijke avond op 1 december bekendgemaakt. Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media, zal de prijs ter waarde van €40.000 en een residency naar keuze overhandigen aan de winnaar.

De Prix de Rome is de oudste prijs in Nederland voor architecten onder de 35 jaar. De prijs wordt dit jaar georganiseerd door het Mondriaan Fonds in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Het Nieuwe Instituut, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Een begeleidende publicatie wordt uitgegeven door Jap Sam Books.