Activiteiten Archief

Demissionair minister Van Engelshoven zal Prix de Rome uitreiken

Introductiezaal Prix de Rome 2021 Stedelijk Museum. Foto: Bas Czerwinski

Op 30 november maakt demissionair minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de winnaar van de Prix de Rome Beeldende Kunst 2021 bekend. De prijs wordt uitgereikt in het Stedelijk Museum Amsterdam, waar ook de tentoonstelling te zien is.

De genomineerden zijn Mercedes Azpilicueta, Alexis Blake, Silvia Martes en Coralie Vogelaar. De winnaar van deze prijs ontvangt een geldbedrag van € 40.000 en de mogelijkheid om deel te nemen aan een residency-programma naar eigen keuze.

Live stream uitreiking

In verband met de nieuwe coronamaatregelen is het programma vervroegd naar 16.00 uur en slechts toegankelijk voor een heel beperkt aantal personen.
Via een live stream is de uitreiking van 16 tot 16.30 uur live te volgen. Zie hiervoor de website of Facebook.

De jury bestaat uit: Ann Demeester (directeur Frans Hals Museum, Haarlem, Bijzonder hoogleraar Kunst en Cultuur, Radboud Universiteit Nijmegen), Amira Gad (hoofd programma’s, LAS Light Art Space, Berlijn), Antonio Jose Guzman (beeldend kunstenaar, onderzoeker, docent), Samuel Leuenberger (directeur SALTS, Basel) en Viviane Sassen (fotograaf, winnaar Prix de Rome Beeldende Kunst 2007). Voorzitter is Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds).

Kijk hieronder voor meer informatie over het werk van deze kunstenaars.

Mercedes Azpilicueta 

(Buenos Aires, Argentinië, 1981, woont en werkt in Amsterdam)

Voor de Prix de Rome verdiept Azpilicueta zich in de rol die vrouwen uit de arbeidersklasse speelden tijdens het Aardappeloproer (1917) in de Amsterdamse Jordaan. In een groot tapijt, aangevuld met andere objecten, zal zij talrijke historische momenten vermengen met referenties naar hedendaagse protestbewegingen die wereldwijd door vrouwen zijn geïnitieerd.

Mercedes Azpilicueta is geïnteresseerd in begrippen als het kwetsbare of collectieve lichaam, de-koloniaal feminisme en het dissidente geluid. In gelaagd werk brengt zij verschillende personages samen uit verleden en heden, die zich manifesteren in stemmen, vormen, teksten, sporen en herinneringen. De jury is geïntrigeerd door de manier waarop Azpilicueta de Latijns-Amerikaanse en Europese geschiedenissen herschrijft door het verleden naar het heden te brengen. Zij is enthousiast over het recente werk dat bestaat uit verbeeldingsrijke tapijten vol historische feiten, waarin Azpilicueta conceptuele ideeën met ambachtelijkheid combineert.

Alexis Blake

(Pittsburg, VS, 1981, woont en werkt in Amsterdam)

Voor de Prix de Rome onderzoekt Blake hoe het oud-Griekse verbod op de klaagzang een van de pijlers vormt van het Westerse patriarchale systeem waarin stemmen van vrouwen worden uitgesloten en onderdrukt. Bij rouw en protest is het een middel om lichaam en stem ongecensureerd en ongecontroleerd te uiten. Een nieuwe performance toont deze structuren en biedt ruimte voor collectieve rouw, voor een hedendaagse klaagzang waarin het lichaam zich vrij kan uiten en gehoord.

Alexis Blake heeft een multidisciplinaire praktijk die beeldende kunst en performance samenbrengt in choreografie, geluid, video, sculpturen en drukwerk. Zij onderzoekt hoe het lichaam in de kunstgeschiedenis en daarbuiten wordt weergegeven, om haar bevindingen vervolgens kritisch te beschouwen, te ontregelen en te herzien. De jury waardeert hoe haar kritische analyses van belangrijke maatschappelijke onderwerpen tot overtuigende performances leiden. De eigen performatieve stijl die Blake ontwikkelt, kenmerkt zich door een heldere, minimalistische esthetiek die consistent is en toch steeds weer verrast.

Silvia Martes

(Eindhoven, 1985, woont en werkt in Amsterdam)

Voor de Prix de Rome maakt Martes een film die zich afspeelt in het jaar 2121. Martes schetst een mogelijke toekomst die het resultaat is van ons huidige collectieve gedrag op het gebied van technologie en klimaat. De film volgt een aantal karakters die zich voortbewegen in de fictieve restanten van wat we ooit Moeder Aarde noemden.

Silvia Martes maakt experimentele films die zijn verwant aan het sciencefiction genre. Vaak vinden de verhalen van haar korte films hun oorsprong in autobiografische ervaringen of zijn geïnspireerd door collectief menselijk gedrag. Tegelijkertijd zijn ze losgekoppeld van de werkelijkheid en ongrijpbaar. De jury is enthousiast over de krachtige visuele taal en de originele manier van storytelling in Martes’ films. Zij weet een gestileerde vorm van futuristisch realisme te combineren met een sterke schilderachtige kwaliteit en biedt daarmee een welkome toevoeging aan het huidige artistieke landschap van kunst en film.

Coralie Vogelaar 

(Delft, 1981, woont en werkt in Amsterdam)

Vogelaar levert met het werk voor de Prix de Rome commentaar op hedendaagse datasystemen die op basis van gemiddelden ons welzijn analyseren. Zij creëert een systeem met sensoren, speakers, kinetische en keramische onderdelen die bij bezoekers elk verschil in hartritme registreert en zo tot een steeds veranderende gezamenlijke compositie leidt.

Coralie Vogelaar is een interdisciplinaire kunstenaar die wetenschappelijke disciplines, zoals gedragsstudies en data-analyses, combineert met artistieke verbeelding. Vanuit een fascinatie voor algoritmes onderzoekt zij de relatie tussen mens en machine. In samenwerking met experts uit verschillende disciplines maakt zij video-installaties en performances waarin de logica van machines wordt toegepast op het menselijk lichaam, en andersom. De jury waardeert het interdisciplinaire karakter van Vogelaars werk, de samenwerkingen die zij aangaat, en de wijze waarop zij toekomstvisies en technologische ontwikkelingen agendeert. De achterliggende ideeën vertaalt zij naar werk met een sterke visuele component.

De Prix de Rome is de oudste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. De prijs wordt georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met het werk van de genomineerde kunstenaars. Met een essay van Rein Wolfs, en teksten over de genomineerden door Dagmar Dirx en Esmee Postma. Fotografie: Daniel Nicolas. Ontwerp: Lesley Moore. Prijs: € 15
ISBN 978-94-92852- 45-8
www.japsambooks.nl

Tentoonstelling

13 november 2021 t/m 20 maart 2022
Stedelijk Museum Amsterdam, dagelijks geopend van 10 tot 17 uur
Museumplein 10 in Amsterdam

Medewerkers