Nieuws Archief

Projectinvestering Kunstenaar en Bemiddelaar – ook in tijden van Corona

Kim Boske

Loop je als kunstenaar of kunstbemiddelaar kansen mis door de coronacrisis, bijvoorbeeld door uitstel of het wegvallen van projecten, opdrachten, tentoonstellingen of publicaties? De Projectinvestering Kunstenaar en Bemiddelaar zijn aangepast en tijdelijk ook bestemd voor het opvangen van de schade en het gaande houden van je praktijk. Je kunt een bijdrage aanvragen voor een periode van maximaal zes maanden om te reflecteren op je werk en mogelijk nieuwe projecten. Dit gaat via het reguliere aanvraagformulier van de projectinvestering, maar de eisen voor het werkplan zijn veel minder uitgebreid.

Voor deze tijdelijke regeling is 1,6 miljoen euro vrijgemaakt. Het standaardbedrag voor een aanvraag is 2.200 euro per maand. De duur van de periode waarvoor wordt aangevraagd moet aannemelijk gemaakt worden in een toelichting met betrekking tot de geleden schade ten gevolge van de coronacrisis.

Een voorbeeld. Kunstenaar Kim Boske werkt toe naar een solotentoonstelling in Japan, bij het Tokushima Modern Art Museum. Haar plannen voor een project over natuur en cultuur in Kamiyama, speciaal de natuurlijke kleur indigoblauw, stonden vast. Boske zou gaan samenwerken met lokale ambachtslieden in een papierfabriek, op een indigoboerderij en met een weefster. Door de coronacrisis is haar verblijf bij Kamiyama Artist in Residence (KAIR) echter uitgesteld; net als haar solo. Nu zet Boske haar werk voort in Nederland. Op afstand houdt ze contact met KAIR en een lokale, ambachtelijke indigoproducent. Ook onderzoekt ze of het lukt via een webcam beeldmateriaal in Japan te verzamelen. Het Mondriaan Fonds heeft hiervoor een projectbijdrage toegekend. Voor de residency en plannen in Japan zelf kan Boske volgend jaar een nieuwe aanvraag doen.