Activiteiten

Nieuw essay over fotografie

Scherpstellen is een bundel van acht essays geschreven door toonaangevende conservatoren, critici, fotografen en kunstenaars uit de wereld van de fotografie en beeldende kunst. In opdracht van het Mondriaan Fonds betogen de auteurs welke ontwikkelingen wenselijk zijn voor fotografie als kunstvorm.

Hans den Hartog Jager, Kim Knoppers, Amanda Maddox, Marwan Magroun, Katja Mater, Anne Ruygt, Vincent van Velsen en Joke de Wolf geven elk op eigen wijze antwoord op de vraag: waar staat fotografie vandaag binnen de beeldende kunst en hoe verder? De invalshoeken lopen uiteen: van een oproep tot meer debat en een pleidooi voor fluïde vormen van fotografie tot het wijzen op de verantwoordelijkheid van beeld ten opzichte van mens en wereld.

“Onder aangescherpte criteria zullen heel veel fotografen moeten erkennen dat ze geen kunstenaars zijn, maar simpelweg beeldenvangers – superieure beeldenvangers, als ze goed zijn, dat dan weer wel. Maar: dat is oké. Daar kun je als fotograaf nog steeds veel eer in leggen – meer eer, dan de meeste van hen nu krijgen als een van die vele miljoenen middelmatige genreklutsers.”

– Hans den Hartog Jager

De bundel is nu te koop via Jap Sam Books.

Presentatie essaybundel

Op woensdag 14 juni 2023 om 15:00 uur presenteerde het Mondriaan Fonds in het Stedelijk Museum Amsterdam de nieuwe essaybundel Scherpstellen: acht auteurs over de ontwikkeling van fotografie binnen de beeldende kunst. Tijdens het programma gingen twee panels, bestaande uit auteurs en experts uit het veld, in gesprek over ideeën die voortkomen uit de publicatie. Onder begeleiding van moderator Maurice Seleky ging het eerste panel in op de ontwikkeling van fotografie als kunstdiscipline en een gebrek aan debat binnen het hedendaagse veld. Dit panel bestond uit:

 

  • Vincent van Velsen (conservator fotografie Stedelijk Museum Amsterdam)
  • Joke de Wolf (kunstcriticus en gepromoveerd fotohistoricus)
  • Mirjam Kooiman (kunsthistoricus en curator FOAM)
  • Bas Vroege (Paradox, Platform Fotografie Nederland en Universiteit Leiden)

Het tweede panel sprak over de verantwoordelijkheid van beeld en de rol die hierin is weggelegd voor de fotograaf en het museum. Dit panel bestond uit:

 

  • Marwan Magroun (Fotograaf des Vaderlands)
  • Anne Ruygt (curator FOMU Antwerpen)
  • Iris Sikking (curator Fotomuseum Den Haag)
  • Barbara Visser (beeldend kunstenaar)

Essayreeks

Het Mondriaan Fonds brengt regelmatig essays uit van schrijvers, denkers en bemiddelaars over actuele onderwerpen binnen de beeldende kunst en erfgoed. Een overzicht van alle publicaties vind je onderaan deze pagina. Essays zijn te bestellen via het Mondriaan Fonds en bij diverse boekhandels.