Fiona Lutjenhuis, Kevin Osepa, Thierry Oussou en Buhlebezwe Siwani zijn genomineerd voor de Prix de Rome Beeldende Kunst 2025. De shortlist voor de stimuleringsprijs voor talentvolle beeldend kunstenaars is vandaag bekend gemaakt door het Mondriaan Fonds.
De vier genomineerden ontvangen een werkbudget om de komende maanden nieuw werk te realiseren. Het resultaat zal vanaf zaterdag 29 november 2025 te zien zijn in het Stedelijk Museum Amsterdam. Op basis hiervan kiest de jury de uiteindelijke winnaar. De jury let daarbij vooral op de manier waarop de kunstenaar nieuwe inzichten biedt in de beeldende kunst binnen het Koninkrijk der Nederlanden, en daarmee een waardevolle bijdrage levert aan de ontwikkeling ervan. De winnende kunstenaar ontvangt een geldbedrag van €60.000.
Om tot deze shortlist te komen heeft de jury het afgelopen jaar tentoonstellingen bezocht en zo kunstenaars gescout. Volgens de jury bieden Lutjenhuis, Osepa, Oussou en Siwani ieder op eigen wijze een belofte voor de toekomst. Waar de één indruk maakte met een enkele imposante presentatie die direct impact had op het kunstenveld, overtuigde de ander juist door een grote diversiteit aan uitingen binnen verschillende presentaties. En waar één op heldere wijze stelling nam in een maatschappelijke kwestie, wist de ander vanuit een zeer persoonlijke ervaring te reflecteren op het menszijn. Wat volgens de jury alle vier de kandidaten met elkaar verbindt, is het hebben van een eigen beeldtaal en overtuigende insteek binnen het veelal nog jonge oeuvre.
Jury
De jury van de Prix de Rome Beeldende Kunst 2025 bestaat uit: Colin Huizing (zelfstandig curator), Imara Limon (hoofd conservatoren Amsterdam Museum), Rita Ouédraogo (co-founding curator Buro Stedelijk, onderzoeker en schrijver), Wilma Süto (conservator moderne en hedendaagse kunst Dordrechts Museum), Joep Vossebeld (curator Odapark Venray en schrijver) en Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds) als voorzitter zonder stemrecht.
De shortlist

Fiona Lutjenhuis
Fiona Lutjenhuis heeft een multidisciplinaire praktijk die installaties, schilderijen, sculpturen en kunstenaarsboeken omvat. Opgegroeid in een sekte, leerde Lutjenhuis de wereld anders zien dan haar leeftijdsgenoten. Door dit verleden als onderwerp te nemen, onderzoekt de kunstenaar hoe overtuigingen en fantasieën, − van geheimzinnige genootschappen tot buitenaards leven − onze kijk op de werkelijkheid beïnvloeden.

Kevin Osepa
Kevin Osepa is beeldend kunstenaar en filmmaker. In zijn werk staan Afro-Caribische spiritualiteit, identiteit en koloniale herinnering centraal, vaak benaderd vanuit een persoonlijk en queer perspectief. Met fotografie, video en installaties creëert hij werelden waarin onderdrukte kennis en rituelen opnieuw tot leven komen.

Thierry Oussou
Als conceptueel kunstenaar werkt Thierry Oussou met verschillende media om zijn verhalen te verbeelden. In zijn recente werk richt hij zich op beroepen die vaak gemarginaliseerd worden, zoals chauffeurs, bouwvakkers en katoenarbeiders. Hij onderzoekt onder welke omstandigheden zij werken, met als doel de invloed die zij hebben op de samenleving te benadrukken.

Buhlebezwe Siwani
Als Sangoma, een traditionele spirituele genezer, onderzoekt Buhlebezwe Siwani de relatie tussen voorouderlijke rituelen en het moderne leven in Zuid-Afrika. Haar eigen lichaam staat vaak centraal in haar performances, fotografie, sculpturen en installaties. Vanuit haar persoonlijke ervaring belicht ze sociaal-politieke thema’s, zoals het zwarte vrouwenlichaam, koloniale geschiedenis, zwarte gemeenschappen en de spanningen en paradoxen van de hedendaagse samenleving.