Prijzen en awards

Prix de Rome

Het Mondriaan Fonds organiseert en financiert de Prix de Rome, dé stimuleringsprijs voor talentvolle beeldend kunstenaars en architecten.

Prix de Rome Architectuur

Voor de Prix de Rome Architectuur 2022 werkte het Mondriaan Fonds samen met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Het Nieuwe Instituut. Het centrale thema dit jaar was Healing Sites; uiteenlopende locaties die te maken hebben met een maatschappelijk trauma. Een internationale jury heeft 4 architecten geselecteerd. De genomineerden waren: Arna Mačkić, Dividual (Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski), Lesia Topolnyk, en Studio KIWI (Kim Kool en Willemijn van Manen).

De genomineerden hebben gedurende een werkperiode van 4 maanden onderzoek gedaan naar de beladen geschiedenis van deze plekken en naar het helende potentieel van ruimtelijk ontwerp en de rol die zij als architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen vervullen in de samenleving. Ze proberen te werken op een manier die hun gekozen bouwlocaties herstelt, ondanks – of dankzij – een heftige nalatenschap.  De 4 verschillende invullingen van Healing Sites zijn tot en met 9 april 2023 te zien in Het Nieuwe Instituut.

Op 1 december 2022 werd de prijswinnaar bekend gemaakt: Lesia Topolnyk!

 

Teaser tentoonstelling Prix de Rome Architectuur 2022

Winnaar Prix de Rome Architectuur 2022: Lesia Topolnyk

Lesia Topolnyk ontving op 1 december 2022 de Prix de Rome Architectuur 2022 uit handen van staatssecretaris Cultuur en Media, Gunay Uslu. Lesia ontving de onderscheiding voor haar inzending ‘No Innocent Landscape’ over de crashsite van MH17. Bij de prijs hoort een geldbedrag van € 40.000 en een werkperiode bij een artist in residency naar keuze.

Topolnyk koos als Healing Site het mijnbouwdorp Hrabove in haar geboorteland Oekraïne, dat in 2014 wereldnieuws werd toen passagiersvlucht MH17 er werd neergeschoten en waarbij alle 298 inzittenden om het leven kwamen. In haar ontwerp No Innocent Landscape laat Topolnyk zien hoe het landschap, dat het decor vormt voor een dergelijke gebeurtenis, op zichzelf niet onschuldig is, maar een gecompliceerd samenspel van wereldwijde en lokale geschiedenissen. In dit geval is Hrabove niet alleen de plek van de aanslag op MH17, maar ook die van illegale mijnbouwactiviteiten met een negatief effect op het natuur en milieu in de regio. Met vertel- en bouwtechnieken deconstrueert Topolnyk in haar donkere, beklemmende ontwerp deze relatie. Zij stelt dat traumaverwerking en wederopbouw op een dergelijke plek pas kan plaatsvinden na zo’n deconstructie, en dat architectuur hierbij kan bemiddelen.

Tentoonstelling

Tot en met 9 april 2023
Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam
www.hetnieuweinstituut.nl

De begeleidende publicatie door Jap Sam Books is sinds1 december 2022 verkrijgbaar.

De jury

Een internationale jury heeft een keuze gemaakt uit een lijst van 53 architecten die zichzelf voor de prijs hebben aangemeld. De jury van de Prix de Rome Architectuur 2022 bestaat uit: Afaina de Jong (oprichter en directeur AFARAI); Alessandra Covini (medeoprichter en mededirecteur Studio Ossidiana, winnaar van Prix de Rome 2018); Carson Chan (directeur Emilio Ambasz Institute bij MoMA); Dirk Sijmons (oprichter H+N+S Landschapsarchitecten);  Jan Jongert (oprichtend partner Superuse Studios); Syb Groeneveld (directeur-bestuurder Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, technisch voorzitter).

Prix de Rome Beeldende Kunst

Beeldend kunstenaars uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk kunnen zich aanmelden voor de open call van de Prix de Rome Beeldende Kunst 2023. Anders dan andere jaren is er niet langer een leeftijdsgrens.

Eind april 2023 is bekend welke kunstenaars door de jury zijn geselecteerd voor de shortlist. Zij worden uitgenodigd om nieuw werk te maken dat vanaf half oktober 2023 zal worden gepresenteerd in een groepstentoonstelling bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Gebaseerd op het nieuwe werk selecteert de jury een winnaar, die een bedrag van 40.000 euro en een residency naar keuze ontvangt.

De Prix de Rome Beeldende Kunst wordt georganiseerd door het Mondriaan Fonds in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De jury

De juryleden van de Prix de Rome Beeldende Kunst 2023 zijn: Ann Demeester (directeur Kunsthaus Zürich), Ahmet Polat (fotograaf en filmmaker; oprichter en directeur van Stichting Studio Polat), Robbert Roos (directeur Kunsthal KAdE, Amersfoort), Femke Herregraven (beeldend kunstenaar en genomineerde 2019), Christina Li (freelance curator en schrijver) en Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds) als voorzitter zonder stemrecht.

Prix de Rome Beeldende Kunst 2021

In 2021 werden kunstenaars Mercedes Azpilicueta, Alexis Blake, Silvia Martes en Coralie Vogelaar geselecteerd voor de shortlist. Zij maakten speciaal voor de prijs nieuw werk, dat tot en met 24 april 2022 te zien was in het Stedelijk Museum Amsterdam. Beeldend kunstenaar Alexis Blake won de Prix de Rome Beeldende Kunst 2021 voor haar performance Rock to jolt [ ] stagger to ash.

Over de Prix de Rome

De Prix de Rome is de oudste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars en architecten onder de 35 jaar. De geschiedenis van de prijs gaat terug tot 1808 toen Lodewijk Napoleon de Prix de Rome in Nederland introduceerde ter bevordering van de kunsten. Hoewel de prijs zich daarna regelmatig vernieuwd heeft, is het doel nog altijd getalenteerde beeldend kunstenaars en architecten te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. De prijs voor Beeldende Kunst wordt eenmaal per 2 jaar uitgereikt, voor Architectuur is dat eenmaal per 4 jaar.

Vragen & contact

Vragen over de Prix de Rome? Neem contact op met e

Brianne Wind

Anniek Vrij

projectleider activiteiten Stuur een mailtje Of bel +31 (0)20 5231533