Prix de Rome Beeldende Kunst

Kunstenaars Ghita Skali, Jonas Staal, Josefin Arnell en Michael Tedja zijn genomineerd voor de Prix de Rome Beeldende Kunst 2023. De jury van de Prix de Rome heeft de 4 kunstenaars geselecteerd voor de shortlist van deze stimuleringsprijs voor talentvolle beeldend kunstenaars.

De 4 genomineerden krijgen een werkbudget om nieuw werk te maken. Dit werk is vanaf zaterdag 14 oktober 2023 te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. Op basis van het nieuwe werk zal de jury de uiteindelijke winnaar kiezen. De winnende kunstenaar ontvangt een bedrag van € 40.000,- en de mogelijkheid om deel te nemen aan een residency programma naar keuze.

De jury selecteerde Skali, Staal, Arnell en Tedja uit een lijst van 321 kunstenaars die zichzelf voor de prijs hebben aangemeld. Anders dan voorgaande jaren, was er niet langer een leeftijdsgrens voor het aanmelden. Volgens de jury bieden de genomineerden ieder een belofte voor de toekomst. Bij de selectie is dit keer niet alleen gekeken naar een nieuwe gedachte of beweging binnen het werk, of naar de ambitie van de kunstenaar om het eigen oeuvre te willen verrijken of herijken, maar bijvoorbeeld ook naar de relevantie die een consistent oeuvre kan bieden binnen een nieuwe context. Zo kan een nieuwe stem een waardevolle toevoeging zijn aan de hedendaagse beeldende kunst, maar kan een artistiek geluid dat al langer en consistent wordt uitgedragen een nieuwe urgentie krijgen in veranderende tijden.

De shortlist

(links) Ghita Skali. Foto: Henna Hyvärinen. (rechts) Ghita Skali, Ambition for the Best (film still), 2020.

Ghita Skali
Casablanca, Marokko, 1992, woont en werkt in Amsterdam

Ghita Skali heeft een multidisciplinaire praktijk die installaties, video’s en interventies omvat en is zowel humoristisch als kritisch. Bizar nieuws, geruchten en propaganda gebruikt Ghita om institutionele machtsstructuren zoals de westerse hedendaagse kunstwereld, onderdrukking door natiestaten en overheidspolitiek te ontwrichten.

(links) Jonas Staal. Foto: Ruben Hamelink. (rechts) Radha D’Souza en Jonas Staal, Court for Intergenerational Climate Crimes, 2021. Framer Framed Amsterdam. Foto: Ruben Hamelink

Jonas Staal
Zwolle, Nederland, 1981, woont en werkt in Rotterdam

Jonas Staal onderzoekt in zijn werk de relatie tussen kunst, propaganda en democratie. De kunstenaar analyseert en bevraagt de wereld van nu en haar heersende machtsregimes. Via artistieke en theoretische uitingen – waaronder publieke interventies, tentoonstellingen, video studies en publicaties – verspreidt Jonas tegelijkertijd nieuwe democratische modellen om een meer solidaire wereld te realiseren.

(links) Josefin Arnell. Foto: Lukas Heistinger. (rechts) Josefin Arnell, Wild Filly Story, 2021. UKS Oslo. Foto: Vegard Kleven.

Josefin Arnell
Ljusnedal, Zweden, 1984, woont en werkt in Amsterdam

Josefin Arnell gebruikt film als voornaamste medium, maar wijkt regelmatig uit naar ‘fysieke’ disciplines als teken-, performance- en installatiekunst. Haar werk bevindt zich op de grens tussen documentaire en fictie waarbij personages proberen te navigeren door een hedendaagse wereld die nagenoeg onmogelijke eisen aan hen stelt. Veelal werkt gebruikt Josefin met mensen zonder professionele acteerachtergrond voor haar films waarin ze de rauwheid en ruwheid vastlegt van levens die geregeerd worden door onbereikbare verlangens en de hang naar perfectionisme en controle.

(links) Michael Tedja. Foto: Miek Hoekzema. (rechts) Michael Tedja, The Color Guide Series, 2022. Museum de Fundatie. Foto: Peter Tijhuis.

Michael Tedja
Rotterdam, Nederland, 1971, woont en werkt in Amsterdam

Michael Tedja heeft een multidisciplinaire praktijk die beeld en tekst samenbrengt in schilderijen en tekeningen, poëzie en installaties. Zijn werk is expressief en zit vol symboliek en autobiografische elementen en is zowel poëtisch als politiek. Michael’s werk neemt vaak de vorm aan van reeksen of series in intieme of juist monumentale formaten. Onverwachte elementen van collage en assemblage keren regelmatig terug.

Jury

De jury van de Prix de Rome 2023 bestaat uit: Ann Demeester (directeur Kunsthaus Zürich), Ahmet Polat (fotograaf en filmmaker; oprichter en directeur van Stichting Studio Polat), Robbert Roos (directeur Kunsthal KAdE, Amersfoort), Femke Herregraven (beeldend kunstenaar en genomineerde 2019), Christina Li (freelance curator en schrijver) en Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds) als voorzitter zonder stemrecht.

Over de Prix de Rome

De Prix de Rome is dé stimuleringsprijs voor talentvolle beeldend kunstenaars uit Nederland en/of het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het doel van de Prix de Rome is de ontwikkeling van bijzonder getalenteerde beeldend kunstenaars te stimuleren, hun zichtbaarheid te vergroten en daarmee het beeldende kunstveld te blijven actualiseren. De prijs wordt sinds 2012 georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Voor de Prix de Rome Beeldende Kunst 2023 wordt samen gewerkt met het Stedelijk Museum Amsterdam. Ook wordt een begeleidende publicatie uitgegeven.

Vragen & contact

Vragen over de Prix de Rome? Neem contact op met een van onze medewerkers.

Brianne Wind

Anniek Vrij

projectleider activiteiten Stuur een mailtje Of bel +31 (0)20 5231533