Prix de Rome Beeldende Kunst

In 2023 werden kunstenaars Ghita Skali, Jonas Staal, Josefin Arnell en Michael Tedja geselecteerd voor de shortlist van de Prix de Rome. Zij maakten speciaal voor de prijs nieuw werk, dat te zien was in het Stedelijk Museum Amsterdam. Jonas Staal won op 31 oktober de Prix de Rome Beeldene Kunst 2023 voor zijn videostudie Empire's Island.

Winnaar Jonas Staal

Jonas Staal ontving de Prix de Rome 2023 voor de videostudie Empire’s Island. De installatie vertelt het verhaal van Ascension Island en de gevolgen van de kapitalistische soevereiniteit genaamd ‘Empire’. De bekendmaking vond plaats op 31 oktober 2023 in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima. Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) overhandigde de prijs namens de jury. Staal ontving een bedrag van € 40.000,- en de mogelijkheid om deel te nemen aan een residency programma naar keuze.

Tentoonstelling

Het werk van Ghita Skali, Jonas Staal, Josefin Arnell en Michael Tedja was te zien in de Prix de Rome tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam.

De shortlist

Lees hieronder meer over de genomineerde kunstenaars en het werk dat zij voor de Prix de Rome maakten.

Publicatie

In samenwerking met Jap Sam Books heeft het Mondriaan Fonds de begeleidende publicatie Prix de Rome Beeldende Kunst 2023 uitgegeven. Naast een inleiding van curator Amanda Pinatih, bevat het boek een essay van Dominique van Varsseveld en interviews met de genomineerden door Annie Goodner, Hasna El Maroudi, Filipa Ramos en Gean Moreno.

Jury

De jury selecteerde Skali, Staal, Arnell en Tedja uit een lijst van 321 kunstenaars die zichzelf voor de prijs hebben aangemeld. Anders dan voorgaande jaren, was er niet langer een leeftijdsgrens voor het aanmelden. De jury van de Prix de Rome 2023 bestond uit: Ann Demeester (directeur Kunsthaus Zürich), Ahmet Polat (fotograaf en filmmaker; oprichter en directeur van Stichting Studio Polat), Robbert Roos (directeur Kunsthal KAdE, Amersfoort), Femke Herregraven (beeldend kunstenaar en genomineerde 2019), Christina Li (freelance curator en schrijver) en Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds) als voorzitter zonder stemrecht.

Over de Prix de Rome

De Prix de Rome is dé stimuleringsprijs voor talentvolle beeldend kunstenaars uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het doel van de Prix de Rome is de ontwikkeling van bijzonder getalenteerde beeldend kunstenaars te stimuleren, hun zichtbaarheid te vergroten en daarmee het beeldende kunstveld te blijven actualiseren. De prijs wordt sinds 2012 georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Voor de Prix de Rome Beeldende Kunst 2023 wordt samen gewerkt met het Stedelijk Museum Amsterdam.

Vragen & contact

Vragen over de Prix de Rome? Neem contact op met een van onze medewerkers.

Brianne Wind

Anniek Vrij

projectleider activiteiten Stuur een mailtje Of bel +31 (0)20 5231533