We zijn onze website aan het vernieuwen. Het kan zijn dat sommige functies nog niet optimaal werken of dat je informatie mist. We zijn er mee bezig. Als je iets niet kunt vinden laat het ons weten via ln.sdnofnaairdnom@eitacinummoc.

Prijzen en awards

Prix de Rome

Het Mondriaan Fonds organiseert en financiert de Prix de Rome, de oudste prijs voor beeldend kunstenaars en architecten in Nederland. Voor de Prix de Rome Beeldende Kunst 2021 werkt het Mondriaan Fonds samen met het Stedelijk Museum Amsterdam. Een internationale jury heeft vier kunstenaars geselecteerd. De genomineerden waren: Mercedes Azpilicueta, Alexis Blake, Silvia Martes en Coralie Vogelaar. Op 30 november werd de prijswinnaar bekend gemaakt: Alexis Blake!

Introductiezaal Prix de Rome 2021 Stedelijk Museum. Foto: Bas Czerwinski

Winnaar Prix de Rome 2021: Alexis Blake

Beeldend kunstenaar Alexis Blake ontving 30 november de Prix de Rome Beeldende Kunst 2021 uit handen van demissionair minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Blake won de onderscheiding voor haar performance Rock to jolt [ ] stagger to ash. Bij de prijs hoort een geldbedrag van € 40.000 en een werkperiode bij een artist in residency naar keuze.

Winnaar Prix de Rome Beeldende Kunst 2021: Alexis Blake. Foto: Bas Czerwinski

Demissionair minister Ingrid van Engelshoven van Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Alexis Blake, de winnaar van de Prix de Rome 2021. Foto: Bas Czerwinski

Voor de Prix de Rome onderzocht Blake hoe het oud-Griekse verbod op de klaagzang een van de pijlers vormt van het Westerse patriarchale systeem waarin stemmen van vrouwen worden uitgesloten en onderdrukt. Bij rouw en protest is het een middel om lichaam en stem ongecensureerd en ongecontroleerd te uiten. Een nieuwe performance toonde deze structuren en bood ruimte voor collectieve rouw, voor een hedendaagse klaagzang waarin het lichaam zich vrij kan uiten en gehoord.

Genomineerden Prix de Rome 2021: Mercedes Azpilicueta, Coralie Vogelaar, Silvia Martes, Alexis Blake. Foto: Bas Czerwinski

Tentoonstelling

De genomineerde kunstenaars Mercedes Azpilicueta, Alexis Blake, Silvia Martes en Coralie Vogelaar hebben speciaal voor de Prix de Rome nieuw werk gemaakt, dat tot en met 20 maart 2022 te zien is in het Stedelijk Museum Amsterdam. Vanuit het Stedelijk Museum was Britte Sloothaak (curator) verantwoordelijk voor de inrichting van de tentoonstelling.

Mercedes Azpilicueta, Potatoes, Riots and Other Imaginaries, 2021 Jacquardgeweven tapijt, objecten, kledingstukken en geluid. Foto: Daniel Nicolas

Alexis Blake, rock to jolt [ ] stagger to ash, 2021, Performance, tentoonstellingsruimte met architectonische interventies, gedimd licht, geur, tabloidpublicatie. Foto: Daniel Nicolas

Silvia Martes, To Confirm That You Are Not a Robot, Place a Check in the Box Next to “I’m Not a Robot” (video still), 2021 Eenkanaals film-installatie, grijstinten en kleur, 21 min., 21 sec.

Coralie Vogelaar, Interpersonal Biofeedback Apparatus Encoding Cardiac Fluctuations, 2021 Interactieve 10-kanaals geluidsinstallatie van keramiek, aluminium, vibratie speakers, sensors, foam platen, acrylaat, algoritmisch compositie programma SuperCollider en MaxMSP visuele programmeertaal voor muziek, video en audio. Foto: Daniel Nicolas

De jury

Een internationale jury heeft een keuze gemaakt uit een lijst van 217 kunstenaars die zichzelf voor de prijs hebben aangemeld. Er is gekozen voor 4 kunstenaars met een krachtige praktijk, die met een eigenzinnige benadering en een eigen handschrift toewerken naar een volwassen oeuvre. Tegelijkertijd laten zij in hun werk nieuwe ontwikkelingen en intuïtieve processen toe. De jury bestaat uit: Ann Demeester (directeur Frans Hals Museum, Haarlem, Bijzonder hoogleraar Kunst en Cultuur, Radboud Universiteit Nijmegen), Amira Gad (hoofd programma’s, LAS Light Art Space, Berlijn), Antonio Jose Guzman (beeldend kunstenaar, onderzoeker, docent), Samuel Leuenberger (directeur SALTS, Basel), Viviane Sassen (fotograaf, winnaar Prix de Rome Beeldende Kunst 2007) en voorzitter Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds). Op basis van het nieuwe werk dat in het Stedelijk werd getoond, heeft de jury een winnaar geselecteerd.

Publicatie

Bij Jap Sam Books is de publicatie Prix de Rome 2021 verschenen, met teksten van Dagmar Dirks en Esmee Postma over de genomineerde kunstenaars. Speciaal voor deze editie schreef Rein Wolfs een essay. Ontwerp: Lesley Moore (ned/eng, ISBN 978-94-92852-45-8, 144 pagina’s, €15,00)

Over de Prix de Rome

De Prix de Rome is de oudste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar en architecten onder de 35 jaar. De geschiedenis van de prijs gaat terug tot 1808 toen Lodewijk Napoleon de Prix de Rome in Nederland introduceerde ter bevordering van de kunsten. Hoewel de prijs zich daarna regelmatig vernieuwd heeft, is het doel nog altijd getalenteerde beeldend kunstenaars en architecten te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. De prijs voor Beeldende Kunst wordt eenmaal per twee jaar uitgereikt, voor Architectuur is dat eenmaal per vier jaar.

Vragen & contact

Vragen over de Prix de Rome? Neem direct contact op met de projectleider van de Prix de Rome.

Mirjam Beerman

senior projectmedewerker relaties binnenland Stuur een mailtje