Prijzen en awards

Prix de Rome

Het Mondriaan Fonds organiseert en financiert de Prix de Rome, de oudste prijs voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar en architecten onder de 35 jaar.

Prix de Rome Architectuur

De nieuwe editie voor de Prix de Rome Architectuur 2022 is van start gegaan. Architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen konden meedingen en reageren op het thema en de opdracht (deadline: 4 maart 2022). Het thema van deze editie is Healing Sites.

De internationale jury heeft vier inzendingen geselecteerd voor de shortlist van Prix de Rome Architectuur: Healing Sites uit 53 anonieme inzendingen. De vier genomineerden zijn: Arna Mačkić, Dividual (Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski), Lesia Topolnyk en Studio KIWI (Kim Kool en Willemijn van Manen).

In de tweede ronde gaan de shortlist kandidaten in op de vraag om de voorstellen verder uit te werken en hun ontwerppraktijken aan de hand hiervan te positioneren. Op basis van de uitkomsten van de werkperiode zal de jury begin december 2022 een winnaar bekendmaken. De winnende ontwerper ontvangt een bedrag van € 40.000 en de mogelijkheid om deel te nemen aan een residency programma. De resultaten zijn vanaf november te zien in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

De Prix de Rome Architectuur wordt dit jaar georganiseerd door het Mondriaan Fonds in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De presentatie wordt georganiseerd in samenwerking met Het Nieuwe Instituut.

Prix de Rome Beeldende Kunst

Voor de Prix de Rome Beeldende Kunst 2021 werkt het Mondriaan Fonds samen met het Stedelijk Museum Amsterdam. Een internationale jury heeft 4 kunstenaars geselecteerd. De genomineerden waren: Mercedes Azpilicueta, Alexis Blake, Silvia Martes en Coralie Vogelaar. Op 30 november werd de prijswinnaar bekend gemaakt: Alexis Blake!

Winnaar Prix de Rome Beeldende Kunst 2021: Alexis Blake

Beeldend kunstenaar Alexis Blake ontving 30 november de Prix de Rome Beeldende Kunst 2021 uit handen van demissionair minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Blake won de onderscheiding voor haar performance Rock to jolt [ ] stagger to ash. Bij de prijs hoort een geldbedrag van € 40.000 en een werkperiode bij een artist in residency naar keuze.

Voor de Prix de Rome onderzocht Blake hoe het oud-Griekse verbod op de klaagzang een van de pijlers vormt van het Westerse patriarchale systeem waarin stemmen van vrouwen worden uitgesloten en onderdrukt. Bij rouw en protest is het een middel om lichaam en stem ongecensureerd en ongecontroleerd te uiten. Een nieuwe performance toonde deze structuren en bood ruimte voor collectieve rouw, voor een hedendaagse klaagzang waarin het lichaam zich vrij kan uiten en gehoord.

Genomineerden Prix de Rome 2021: Mercedes Azpilicueta, Coralie Vogelaar, Silvia Martes, Alexis Blake. Foto: Bas Czerwinski
Genomineerden Prix de Rome 2021: Mercedes Azpilicueta, Coralie Vogelaar, Silvia Martes, Alexis Blake. Foto: Bas Czerwinski

Tentoonstelling

De genomineerde kunstenaars Mercedes Azpilicueta, Alexis Blake, Silvia Martes en Coralie Vogelaar hebben speciaal voor de Prix de Rome nieuw werk gemaakt, dat tot en met 24 april 2022 te zien was in het Stedelijk Museum Amsterdam. Vanuit het Stedelijk Museum was Britte Sloothaak (curator) verantwoordelijk voor de inrichting van de tentoonstelling.

De jury

Een internationale jury heeft een keuze gemaakt uit een lijst van 217 kunstenaars die zichzelf voor de prijs hebben aangemeld. Er is gekozen voor 4 kunstenaars met een krachtige praktijk, die met een eigenzinnige benadering en een eigen handschrift toewerken naar een volwassen oeuvre. Tegelijkertijd laten zij in hun werk nieuwe ontwikkelingen en intuïtieve processen toe. De jury bestaat uit: Ann Demeester (directeur Frans Hals Museum, Haarlem, Bijzonder hoogleraar Kunst en Cultuur, Radboud Universiteit Nijmegen), Amira Gad (hoofd programma’s, LAS Light Art Space, Berlijn), Antonio Jose Guzman (beeldend kunstenaar, onderzoeker, docent), Samuel Leuenberger (directeur SALTS, Basel), Viviane Sassen (fotograaf, winnaar Prix de Rome Beeldende Kunst 2007) en voorzitter Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds). Op basis van het nieuwe werk dat in het Stedelijk werd getoond, heeft de jury een winnaar geselecteerd.

Publicatie

Bij Jap Sam Books is de publicatie Prix de Rome 2021 verschenen, met teksten van Dagmar Dirks en Esmee Postma over de genomineerde kunstenaars. Speciaal voor deze editie schreef Rein Wolfs een essay. Ontwerp: Lesley Moore (ned/eng, ISBN 978-94-92852-45-8, 144 pagina’s, €15,00)

Over de Prix de Rome

De Prix de Rome is de oudste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar en architecten onder de 35 jaar. De geschiedenis van de prijs gaat terug tot 1808 toen Lodewijk Napoleon de Prix de Rome in Nederland introduceerde ter bevordering van de kunsten. Hoewel de prijs zich daarna regelmatig vernieuwd heeft, is het doel nog altijd getalenteerde beeldend kunstenaars en architecten te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. De prijs voor Beeldende Kunst wordt eenmaal per twee jaar uitgereikt, voor Architectuur is dat eenmaal per vier jaar.

Vragen & contact

Vragen over de Prix de Rome? Neem direct contact op met de projectleider van de Prix de Rome.

Caroline Soons