Activiteiten

Terugblik Power up your art practice

Power up your art practice in Pakhuis de Zwijger, 2024. Foto: Maarten Nauw

Op 14 mei 2024 was in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam het evenement Power up your art practice. Een divers gezelschap van internationale kunstprofessionals deelde hun kennis en ervaring met recent afgestudeerde kunstenaars. Het programma bestond uit keynotes, Q&A’s en 1 op 1 sessies.

De eerste keynote spreker Rubiah Balsem, een bemiddelaar in kunst en cultuur, deelde in haar presentatie inzichten uit haar onderzoek: het belang van kunstecosystemen waar burgers mede-creators zijn en kunstenaars actoren van positieve verandering.

“De tijden veranderen en onze huidige systemen en instellingen moeten worden herzien om zich aan te passen aan de samenleving van de 21e eeuw. Kunst en cultuur spelen een onmisbare rol in deze transformatie, omdat ze de huidige generatie helpen antwoorden te vinden op de vraag hoe zij hun toekomst vorm willen geven. Een toekomst waarin meerdere realiteiten naast elkaar kunnen bestaan en waarin verschillende definities over leiderschap, gemeenschap, succes en burgerschap de ruimte krijgen,” aldus Rubiah.

Tijdens de Q&A’s deelden verschillende internationale gasten hun kennis en ervaringen. Ze gaven inzicht in verschillende vormen van artistieke praktijken, zoals kunst in relatie tot onderwijs, wetenschap en (gezondheids)zorg. Na een korte presentatie was er tijd voor vragen en antwoorden. Zo vertelde kunstenaar en filmmaker Matthew C. Wilson over zijn artistieke onderzoeksproject in academische contexten en leidde Teresa Borasino een discussie over activisme binnen de kunstwereld.

Tijdens de 1 op 1 sessies hadden alle deelnemers de mogelijkheid om aan kunstenaars, curatoren en andere kunstprofessionals zoveel vragen te stellen als ze wilden. Zo konden de deelnemers bij Cultuur+Ondernemen terecht voor al hun vragen over ondernemerschap en werden kunstenaars Elke Uitentuis en Farida Sedoc het hemd van het lijf gevraagd over hun ervaringen in de kunstwereld.

De dag werd afgesloten met een keynote van kunstenaar Renzo Martens, die Nederland vertegenwoordigt op de Biënnale van Venetië 2024 (samen met het kunstenaarscollectief CATPC en Hicham Khalidi). Martens benadrukte de rol die kunstenaars kunnen spelen in het oplossen van ongelijkheid in de wereld en toonde 2 films die op dit moment in het Nederlands paviljoen in Venetië te zien zijn.