Toekenning Archief

Toekenningen Kunstbeurzen Starters

Unfair. Foto: Matthijs Immink

Het Mondriaan Fonds draagt samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds in 2023 bij aan 2 speciale edities van de kunstbeurzen This Art Fair en Unfair. Beide beurzen dienden een plan in specifiek gericht op kunstenaars die in 2019, 2020 en 2021 zijn afgestudeerd. Het doel is deze kunstenaars met een presentatie die de reguliere activiteiten van de beurs overstijgt een passend podium te bieden. Het gaat om afstudeerders van een kunstacademie of postacademische opleiding die als gevolg van coronamaatregelen weinig mogelijkheden hebben gehad hun werk te tonen en een cv op te bouwen.

Beide beurzen bieden net afgestudeerde kunstenaars een passend podium en duurzame (online) zichtbaarheid, waarmee voor hen niet alleen in 2023 maar ook op lange termijn aandacht wordt gegenereerd. Mede dankzij de zichtbaarheid die voor deelnemers wordt gerealiseerd en de invulling van de wijze waarop zij worden begeleid, draagt deelname aan deze beurzen bij aan het versterken van hun praktijk en daarmee de beeldende kunstsector in Nederland.

Het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds hebben een gerichte oproep onder beurzen uitgezet. Een onafhankelijke commissie met adviseurs van het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de projectvoorstellen beoordeeld.

Het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds dragen € 344.000 bij aan de speciale editie van This Art Fair en € 300.000 aan een speciale editie van Unfair. Het project van This Art Fair vindt medio juni 2023 plaats in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Unfair23 staat gepland in oktober 2023 en vindt plaats in de Gashouder op het Westergasterrein in Amsterdam.

This Art Fair 2022. Foto: Almicheal-Fraay

Unfair over de tentoonstelling: ‘In verschillende stands worden kunstenaars uitgenodigd nieuw of niet eerder getoond werk tentoon te stellen en deze werken zelf te representeren, zonder tussenkomst van derden. Unfair is een grassroots initiatief dat vanuit het oogpunt van de kunstenaar een innovatieve en constructieve bijdrage wil leveren aan de culturele infrastructuur, en zo een gezicht te geven aan actuele ontwikkelingen in de cultuursector en bij te dragen aan een eerlijke kunstmarkt.’

This Art Fair: ‘This Art Fair ontwikkelt onder de werktitel ‘Springboard’ een manifestatie in de Werkspoorkathedraal in Utrecht en een online platform waar jonge makers snel en effectief in contact kunnen komen met professionals uit het veld. In aanloop naar deze beurs zal een groep experts uit verschillende segmenten van de kunstwereld – van galeriehouders tot curatoren en bestuurders van een non-profit – de kunstenaar begeleiden naar een succesvolle beurspresentatie. Zo hoopt de stichting een breed publiek kennis te laten maken met praktijken die door ongunstige omstandigheden nog sterk onderbelicht zijn.’

Ben je kunstenaar en wil je aan (een van) deze projecten deelnemen, houd dan de websites van Unfair en This Art Fair in de gaten.

Vragen & contact

Vragen over dit bericht? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Minouche Wardenaar (met verlof)