Activiteiten

Update Nederlands paviljoen Biënnale van Venetië

Still uit The Judgement of the White Cube, CATPC, 2023, beeld Jurgen Lisse.

Het Mondriaan Fonds is verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending op de internationale kunsttentoonstelling van La Biennale di Venezia. Voor de 60e editie zal het collectief Cercle d’Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC), in samenwerking met kunstenaar Renzo Martens en curator Hicham Khalidi, een serie nieuwe kunstwerken presenteren. Deze tentoonstelling is onderdeel van hun voortdurende inzet om de plantage van Lusanga te bevrijden, te regenereren en weer tot heilige bossen te transformeren, en van hun grotere project van spiritueel, ethisch en economisch herstel. De tentoonstelling is van 20 april 2024 tot en met 24 november 2024 te zien in het Rietveld paviljoen in Venetië (IT) en tegelijkertijd in de White Cube in Lusanga (DRC).

Voor zowel de tentoonstellingen in Lusanga als in Venetië zal CATPC nieuwe kunstwerken maken uit de aarde van de laatst overgebleven bossen rond de plantage, die vervolgens gereproduceerd worden in de palmolie en cacao die aan de plantage worden onttrokken.

Ced’art Tamasala, namens CATPC: “Elk beeld is een zaadje dat het sacrale bos terugbrengt. Deze sculpturen zullen functioneren als vehikels die een gedeelde rechtvaardige toekomst voor alle mensen mogelijk maken. Ze zullen helpen ons gestolen land terug te krijgen en het heilige bos terug te laten komen.”

Daarnaast heeft CATPC, vooruitlopend op de gelijktijdige tentoonstelling in Venetië en Lusanga, een verzoek ingediend voor de tijdelijke terugkeer van Balot, een voorouderlijk beeld dat werd gemaakt om de gemeenschap in 1931 te beschermen tegen het geweld van het plantageregime. CATPC gelooft dat met de terugkeer van het beeld het evenwicht kan worden hersteld en onrechtvaardigheden uit het verleden rechtgezet kunnen worden. Het beeld bevindt zich in de collectie van het Virginia Museum of Fine Arts (VMFA). Het artistieke team en de VMFA zijn momenteel in contact om de bruikleen mogelijk te maken.

En, in CATPC’s nieuwste, nog niet uitgebrachte performancefilm ‘The Judgment of the White Cube’ wordt de White Cube – en alle white cubes – gegijzeld en aangeklaagd. De white cube wordt door de gemeenschap veroordeeld tot het vragen van vergiffenis en het terugbrengen van de voorouderlijke sculptuur Balot.

Lees nu meer (achtergrond)informatie over de tentoonstelling op onze website.

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Esther Schussler

Anniek Vrij

projectleider activiteiten Stuur een mailtje Of bel +31 (0)20 5231533