Regelingen Archief

Vooraankondiging: budget voor initiatieven Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Lees hier dit bericht in het Engels, in het Papiamentu (pdf) of in het Papiamento (pdf).

Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 wordt extra aandacht besteed aan een belangrijk, pijnlijk en tot voorkort onderbelicht onderdeel van onze geschiedenis: het slavernijverleden. In het kader hiervan stelt de Rijksoverheid 2 miljoen euro beschikbaar voor activiteiten en initiatieven die een bijdrage leveren aan het herdenken en vieren van de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk. Het Mondriaan Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie ontvangen ieder 1 miljoen euro om activiteiten tijdens het Herdenkingsjaar te ondersteunen van zowel instellingen als individuen en kleine lokale initiatieven die gevestigd zijn in het Caribisch deel van het Koninkrijk en in Nederland.

Het Mondriaan Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie zullen het budget door middel van 2 open oproepen verdelen. De oproepen komen tot stand in samenwerking met klankbordgroepleden afkomstig uit verschillende betrokken gemeenschappen.

Diverse gemeenschappen van nazaten van tot slaaf gemaakten, de inheemse volkeren en contractarbeiders, vormen onlosmakelijk onderdeel van deze geschiedenis. Dit zijn onder andere de inheemse volkeren van de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de zes Caribische eilanden, Chinese, Javaanse en Hindostaanse contractarbeiders, alsook bijvoorbeeld Molukse, Ghanese en Zuid-Afrikaanse gemeenschappen. Centraal bij de activiteiten tijdens het Herdenkingsjaar staan daarom de narratieven van deze van oorsprong niet-Europese gemeenschappen betrokken bij het slavernijverleden.

Oproep Mondriaan Fonds

De oproep van het Mondriaan Fonds richt zich op projecten en activiteiten die de kennis en bewustwording over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden blijvend vergroten.
Een brede groep aanvragers gevestigd in het Caribisch deel van het Koninkrijk en in Nederland kunnen bij het Mondriaan Fonds aanvragen. Het gaat om individuen met een beroepspraktijk in de disciplines beeldende kunst, erfgoed, creatieve industrie, podiumkunsten, of cross-overs tussen deze disciplines. Daarnaast kunnen organisaties met als hoofdtaak het organiseren van publiekstoegankelijke presentaties, archieven en bibliotheken aanvragen. Er kan tussen de € 5.000 tot € 75.000 worden aangevraagd voor projecten.

Oproep Fonds voor Cultuurparticipatie

Bij de oproep van het Fonds voor Cultuurparticipatie ligt de focus op participatieve activiteiten waarbij de deelnemers actief betrokken zijn. Deze subsidie is voor initiatieven waarin nieuwe onderdelen van de geschiedenis en slavernij naar voren komen, educatiemateriaal gecreëerd wordt, helingsprocessen gestimuleerd worden, of (internationale) samenwerking tussen instellingen opgezet wordt. Het Fonds wil zo kennis, bewustzijn en zichtbaarheid van het slavernijverleden vergroten ook voor volgende generaties. Rond half januari 2023 opent deze subsidieregeling, waarvoor 1 miljoen euro beschikbaar is.
Informatie over deze oproep is te vinden op de website van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

De oproep van het Mondriaan Fonds wordt in november gepubliceerd. Er zijn 2 deadlines voor indienen: de eerste in januari en de tweede in april 2023. Wil je graag een bericht per e-mail ontvangen zodra de open oproep is opengesteld, meld je hieronder aan. In december organiseren we een informatiebijeenkomst over de oproep Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

Ik wil op de hoogte blijven / Stay up to date

"*" geeft vereiste velden aan

Je organisatie is gevestigd in het Caribisch deel van het Koninkrijk of in Nederland. Your organisation is located in the Caribbean part of the Kingdom or in the Netherlands.

Vragen & contact

Vragen over deze oproep? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Lotte Hemelrijk

Talitha van Ooyen