Activiteiten Uitgelicht Archief

Winnaar Monumententalentprijs 2021: Ankie Petersen

Eelco van der Lingen, directeur Mondriaan Fonds overhandigt een de cheque waarop het geldbedrag van 7000 euro staat aan Ankie Petersen, winnaar Monumententalent 2021 tijdens het Monumentencongres

Ankie Petersen is winnaar van de Monumententalentprijs 2021, dé prijs ter stimulering van talentontwikkeling van jonge erfgoedprofessionals. Ankie Petersen (Ministerie van Defensie / zelfstandige) onderscheidt zich als een professional die in het werk constant nieuwe verbindingen zoekt tussen werelden en werkvelden die elkaar normaal gesproken niet zo gauw raken. Petersen combineert het zelfstandig ondernemerschap onder de noemer OLDNEWS Agency met een parttime dienstverband bij de Landmacht op het gebied van erfgoedbescherming in crisistijd.

Jury-oordeel

Volgens de jury is Petersen ‘spot on’ deze tijd: een inspirerend talent en durft buiten de gebaande te opereren. Ze heeft impact met wat ze doet. En of het nu is in de wereld van Defensie of die van kerken, Petersen slaagt erin beweging en energie te krijgen op plekken waar dit niet vanzelfsprekend of eenvoudig is. Petersen is een voorbeeld voor de moderne erfgoedprofessional, opererend in een nog vrij onderbelicht en onontdekt hoekje van de sector.

De prijs werd tijdens het Monumentencongres in het Koninklijk Instituut voor de Tropen uitgereikt door Susan Lammers (juryvoorzitter en algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Eelco van der Lingen (directeur van het Mondriaan Fonds). Ankie Petersen ontvangt als nieuw Monumententalent een geldprijs van €7.000 en een bijzonder kunstwerk van kunstenaar Roosje van Donselaar. Met het geldbedrag kan Petersen een eigen ontwikkeltraject invullen. Het Mondriaan Fonds financiert de erfgoedtalentprijs in het kader van talentontwikkeling.