Mogelijk gemaakt

Hollands meisje aan het ontbijt, rond 1756

Hollands meisje aan het ontbijt, rond 1756

Rijksmuseum Jean-Etienne Liotard Bekijk de website
Regeling: Aankopen Jaar van toekenning: 2016

De schilder Jean-Etienne Liotard (Genève, 1702-1789) maakte het schilderij Hollands meisje aan het ontbijt tijdens een lang verblijf in Nederland rond 1756. Het doek verbeeldt een jonge vrouw in een typisch Hollands interieur. Liotard geeft als een van de eerste buitenlandse 18de-eeuwse kunstenaars blijk van zijn fascinatie voor de schilderkunst van de Gouden Eeuw: alle kenmerken van een 17de-eeuws genrestuk zijn aanwezig. Het tafereel doet sterk denken aan de bekende interieurscènes van zijn voorgangers Johannes Vermeer, Gerard Dou en Frans van Mieris.

Als olieverfschilderij is het een belangrijke toevoeging aan de pastels van Liotard die zich sinds 1885 in de collectie van het Rijksmuseum bevinden. Het werk getuigt bovendien van de bijzondere band die Liotard als kunstenaar en als privépersoon met Nederland had en is van belang als verbinding tussen de Nederlandse en buitenlandse kunst in de collectie van het Rijksmuseum.

Er bevinden zich in het Nederlands openbaar kunstbezit niet veel hoogtepunten van de Europese 18de-eeuwse schilderkunst. Door het onderwerp van het schilderij, de wijze waarop dat is verbeeld en de nauw met Nederland verbonden historische achtergrond, is Hollands meisje aan het ontbijt een belangrijk werk voor de Collectie Nederland.

Het Mondriaan Fonds ontving voor 2016 op aandrang van de Tweede Kamer eenmalig een extra bijdrage voor het Aankoopfonds. Het fonds kon deze cruciale aankoop voor Nederland uit die extra middelen financieren, waarmee die nu uitgeput zijn.

Bijdrage Mondriaan Fonds: € 250.000