Opdrachten

Geert van Kesteren, video-installatie The Believers in koepelgevangenis Breda. Te zien tijdens BredaPhoto 2018 Geert van Kesteren, video-installatie The Believers in koepelgevangenis Breda. Te zien tijdens BredaPhoto 2018

2018
The Believers
Client: BredaPhoto
Artist(s): Geert van Kesteren

Geert van Kesteren reisde 25 jaar door het Midden-Oosten en is met name geïnteresseerd in het Heilige Land als een pelgrimstocht voor de traditionele religies, en van de nieuwe religie – die van het machtige algoritme van Data. The Believers is een video-installatie opgebouwd uit 27 schermen die een 12 meter lange videomuur vormen, gesitueerd in het midden van de voormalige koepelgevangenis van Breda. De video-installatie toont tien hoofdstukken die de menselijke conditie weergeven in relatie tot rituelen en aanbidding van het jodendom, het christendom en de islam én recentere wereldwijde rituelen, die van de almachtige algoritmen, het opnemen, uploaden en delen. De installatie toont afwisselend een sluimerstand – een grit dat met duizenden beelden de omvang van de BigData uit het beloofde land laat zien- en een ‘droomstand’ waarin filmbeelden en bewegende foto’s laten zien hoe techniek, religie en de mens elkaar daar beïnvloeden.

BredaPhoto ontving een bijdrage Opdrachtgeverschap voor de opdracht aan Geert van Kesteren voor het realiseren van de video-installatie. Ook ontving het fotofestival een Projectinvestering Instellingen voor BredaPhoto 2018 met als thema To infinity and Beyond.

Het werk van Geert van Kesteren is te bezoeken tijdens BredaPhoto, dat plaatsvindt van 5 september tot en met 21 oktober 2018.

Bijdrage Mondriaan Fonds: € 35.000

website