Kitty Kamp

Kitty Kamp, Love and Destroy (still), 2016, 2:03 min Kitty Kamp, Love and Destroy (still), 2016, 2:03 min

De Nederlandse kunstenaar Kitty Kamp (1987) houdt op droge en humoristische wijze de kunstwereld een spiegel voor met video’s over het ontstaansproces van kunst en haar eigen rol als kunstenaar. Ze maakt daarbij gebruik van de geschiedenis van film en performance – Kamp studeerde ook theater- film- en televisiewetenschappen – en combineert die kennis met een scherp gevoel voor taal.

Haar compacte video’s zijn vaak geënt op formats uit de (populaire) cultuur zoals handleidingen, recepten en tutorials – en houden het midden tussen instructievideo’s en persoonlijke dagboeken. Met haar voice-overs, waarin Kamp speelt met wisselende intonaties en accenten, voorziet ze de beelden op quasi serieuze toon van commentaar of uitleg. Een combinatie die uitmondt in absurdistische situaties als metafoor voor het leven.

Op Prospects&Concepts toont Kamp een serie van 5 korte videoloops, Love and Destroy, Censored Goods, Pounding Wilson, Polish Cinema en Recipe (allen 2016) ‘met een gemiddelde lengte van een popnummer’ (tussen de 1 en 4 minuten). In de cinematografie en mise-en-scene maakt Kamp gebruik van een esthetiek die teruggrijpt op de periode tussen 1960 en nu. De shots zijn kort en snel, en het amateuristische of onkundige wordt bijeengehouden en tegengewerkt door een statige en accurate vorm van tekst en uitspraak. Kamp toont het werkproces van haar eigen kunstenaarschap, de suggestie wekkend het te ontluisteren maar weet met haar fictieve en absurdistische blikken op kunst en kunstenaarschap die verwondering van kunst tegelijkertijd te vergroten.

cargocollective.com/kittykamp

Tekst: Esther Darley