Yvon Ariese

Yvon Ariese, Ground breaking, 2018 klei en inkt Yvon Ariese, Ground breaking, 2018 klei en inkt

Yvon Ariese (1986) wordt in de manier waarop ze haar materiaal onderzoekt en transformeert, geïnspireerd door de natuurkundige term entropie waarmee de mate van onomkeerbaarheid in transformaties wordt bedoeld. Ze is vooral geïnteresseerd “in de potentie om nieuwe transformatieprocessen te ontdekken”.

Na uitvoerig onderzoek transformeert Ariese materialen in een zoektocht het ongrijpbare te verbeelden. Daarbij werkt ze regelmatig met fotografie en keramiek. Zo onderzocht ze voor Ashes to ashes, dust to dust (2015), haar eindexamenproject aan de Gerrit Rietveld Academie, de omzetting van het kleinste deeltje beeld naar het kleinste deeltje materie. Daarvoor fotografeerde ze vloertegels van het Rietveldpaviljoen die ze ter plekke verbrandde waardoor de opgekrulde verkoolde resten bij de eerste de beste windvlaag uiteen vielen en als as naar buiten werden geblazen.

Op dit moment concentreert Ariese zich op het overzetten van beeld en tekst van de ene naar de andere drager. Zo printte ze foto’s van een begroeid kiezelpad op tegels die ze over het pad heen legde. Lopend op dit pad braken de tegels in stukken, kwam het origineel van de foto tussen de scherven tevoorschijn en werden de scherven op den duur opgenomen in het origineel.

De installatie Ground Breaking die Ariese bij Prospects & Concepts toont zijn kranten die ze heeft omgezet naar kleitabletten. Kwetsbare tabletten waarin de link tussen de allereerste informatievoorziening en de dagelijkse krant een soort archeologisch object heeft opgeleverd waarvan het nieuws door scheuren, barsten en spiegelschrift niet langer leesbaar is, maar waarvan de titel verwijst naar de oorspronkelijke context.

yvonariese.com

Tekst: Esther Darley