Het Grootste Museum van Nederland – Museum Catharijneconvent

Campagnebeeld Het Grootste Museum van Nederland Campagnebeeld Het Grootste Museum van Nederland

Vanaf 7 juli presenteert Museum Catharijneconvent Het Grootste Museum van Nederland, een samenwerking met elf kerken en twee synagogen om religieuze erfgoed voor het voetlicht te brengen van een breed publiek. Het doel is om meer bezoek en belangstelling te genereren voor beeldbepalende kerken in Nederland en om het draagvlak te vergroten.

In 2016 publiceerde Museum Catharijneconvent het monumentale boek Kerkinterieurs in Nederland,waarin honderd beeldbepalende kerkinterieurs worden belicht. Dit boek inspireerde om de kerken in Nederland bekender en toegankelijker te maken. Dertien prachtige monumenten van verschillende gezindten staan aan de basis van dit nieuwe Grootste Museum van Nederland. De kerken zijn bijzonder vanwege hun geschiedenis, architectuur en kunstwerken. Van een idyllisch dorpskerkje op het platteland tot een indrukwekkende middeleeuwse basiliek midden in de stad. Van wereldberoemde glas-in-loodramen tot kleurrijke van dak tot vloer beschilderde interieurs.

De deelnemende kerken en synagogen zijn:
Basiliek van de Heilige Nicolaas (Amsterdam), Portugese Synagoge (Amsterdam), Grote Kerk (Breda), Synagoge (Enschede), Sint-Jan (Gouda), Cenakelkerk (Heilig Landstichting), Mariakerk (Krewerd), Basiliek van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee (Maastricht), Adelskerk (Midwolde), Sint-Hippolytuskerk (Middelstum), Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara (Oudenbosch), Petruskerk (Pieterburen) en Domkerk (Utrecht).

Het Mondriaan Fonds droeg bij met een Bijdrage Samenwerking Musea.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd