Keramiekmuseum Princessehof – Kakiemon bijin figuren

Twee Kakiemon Bijin figuren, porselein, Edo periode ca. 1670–90, hoogte ca. 39 cm. Foto: Johan van der Veer Twee Kakiemon Bijin figuren, porselein, Edo periode ca. 1670–90, hoogte ca. 39 cm. Foto: Johan van der Veer

Keramiekmuseum Princessehof heeft twee staande Kakiemon bijin figuren van Japans porselein uit de Edo periode (circa 1670–90) aangekocht. De figuren zijn een belangrijke aanvulling op de Collectie Nederland, aangezien de collecties Kakiemon-porselein van het Rijksmuseum, het Groninger Museum en Keramiekmuseum Princessehof voornamelijk gebruikskeramiek betreffen en geen staande figuren.  De beelden laten zien hoe hoogstaand de productie van het Kakiemon-porselein was in de 17e eeuw.

Keramiekmuseum Princessehof zal de bijin figuren presenteren als een Japans/Oosters voorbeeld van de verleidelijke vrouw in een tentoonstelling over sensualiteit en erotiek in de keramiek, die in september 2016 opent. Hierbij wordt een connectie gemaakt met de viering van het 400-jarig bestaan van het Japanse Arita-porselein. Daarnaast zullen de beelden een belangrijke rol spelen in een nieuwe opstelling van de vaste collectie van het museum, die in 2017 wordt gerealiseerd. Deze presentatie richt zich op de wederzijdse invloeden tussen Oost en West, van vroeger en nu.

Het Mondriaan Fonds droeg bij met een Bijdrage Incidentele Aankopen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd