Nieuwe jubileumaanwinst voor Stedelijk Museum Amsterdam

El Anatsui, In the World But Don’t Know the World, 2009, aluminum and copper wire, 560 x 1,000 cm, Stedelijk Museum Amsterdam and Kunstmuseum Bern. El Anatsui, In the World But Don’t Know the World, 2009, aluminum and copper wire, 560 x 1,000 cm, Stedelijk Museum Amsterdam and Kunstmuseum Bern.

Een grote wens van het Stedelijk Museum Amsterdam – dat dit jaar 125 jaar bestaat – is in vervulling gegaan: de aanwinst van de monumentale wandsculptuur van de Afrikaanse kunstenaar El Anatsui. De sculptuur, In the World But Don’t Know The World (2009), is gezamenlijk aangekocht met Kunstmuseum Bern en is het eerste werk van de kunstenaar in een Nederlandse publieke collectie.

El Anatsui (1944, Anyako, Ghana) woont en werkt sinds 1975 in Nigeria en is een van de bekendste levende Afrikaanse kunstenaars. Sinds eind jaren negentig maakt hij wandsculpturen van duizenden aluminium flessendoppen, aan elkaar bevestigd met koperdraad. Deze werken, vaak van groot tot zeer groot formaat, hebben een belangrijke plek in zijn oeuvre. Het zojuist aangekochte monumentale In the World But Don’t Know the World uit 2009 van ruim 5 bij 10 meter is een van de mooiste voorbeelden hiervan. Het oogt als een glanzende, glooiende draperie, met een weelderige, kleurrijke en zachte uitstraling. Die esthetische ervaring herbergt een diepere inhoud.

Het werk is het hart van de presentatie Small World Real World, die tot en met 21 februari 2021 te zien is en zal eind mei een prominente plek krijgen in de nieuwe collectieopstelling hedendaagse kunst van het Stedelijk Museum.

De aankoop is mogelijk gemaakt met bijdrage van Mondriaan Fonds, Vereniging Rembrandt en BankGiro Loterij.