NiNsee – Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden 2019

Het Nationaal Monument Slavernijverleden tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark, Amsterdam. Foto: Remko de Waal/ANP Het Nationaal Monument Slavernijverleden tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark, Amsterdam. Foto: Remko de Waal/ANP

Op 1 juli 2019 vindt de Nationale Herdenking Slavernijverleden plaats in het Oosterpark in Amsterdam, bij het Monument van het Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Dit wordt georganiseerd door het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee), dat hiervoor een jaarlijkse bijdrage van het Mondriaan Fonds ontvangt.

Herdacht wordt dat op 1 juli 1863 de slavernij werd afgeschaft in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. De ceremonie begint om 13:00 uur in aanwezigheid van o.a. vertegenwoordigers van het Kabinet, de Gevolmachtigde Ministers van Curaçao, St. Maarten en Aruba, de Ambassadeurs van Suriname, Ghana en Zuid-Afrika en de Burgemeester van Amsterdam. Voorafgaand aan de ceremonie kan men deelnemen aan de Bigi Spikri Optocht. Na de herdenking begint het Keti Koti Festival met diverse optredens en verdieping op de verschillende podia.

De herdenking wordt live uitgezonden door de NOS.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd