Herdenking Slavernijverleden

Jaarlijks vindt in Nederland de landelijke herdenking plaats van de afschaffing van de slavernij in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarnaast worden in het hele land lokale herdenkingen van het slavernijverleden georganiseerd. Een bijdrage hiervoor kan alleen worden aangevraagd door het NiNsee.

Het Nationaal Monument Slavernijverleden tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark, Amsterdam. Foto: Remko de Waal/ANP

Voor wie

De bijdrage kan alleen aangevraagd worden door het NiNsee.

Waarvoor

Voor het organiseren van de nationale slavernijherdenking in het Oosterpark in Amsterdam en het stimuleren en faciliteren van lokale herdenkingen verspreid over Nederland.

Hoeveel

Maximaal € 200.000 per jaar.

Checklist

Check zorgvuldig deze lijst voordat je aan je aanvraag begint.

Wie gingen je voor?

Bekijk toegekende aanvragen van deze regeling.

Wie komt in aanmerking

De bijdrage kan alleen aangevraagd worden door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) voor een bijdrage aan herdenking van het slavernijverleden. Het NiNsee kan alleen of samen met een andere culturele instelling in Nederland aanvragen.

Met de bijdrage Herdenking Slavernijverleden stimuleert het Mondriaan Fonds de verbreding en verdieping van de nationale herdenking, waarbij een relatie wordt gelegd tussen verleden en heden.

Waarvoor?

Een bijdrage voor het organiseren van de nationale slavernijherdenking in het Oosterpark in Amsterdam en het stimuleren en faciliteren van lokale herdenkingen verspreid over Nederland. Ook wordt verwacht dat het NiNsee inzet op professionalisering van de eigen organisatie. Verbreding en verdieping van de herdenking wordt bereikt door in te zetten op het betrekken van álle Nederlanders in het Koninkrijk bij de nationale herdenking en daarbij nauw samen te werken met relevante partijen en maatschappelijke organisaties. Hierbij gaat de aandacht ook uit naar het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Hoeveel?

Maximaal € 200.000 per jaar.

Hoe en wanneer aanvragen

Aanvragen kan eenmaal per jaar via het online aanvraagsysteem van het Mondriaan Fonds. De deadline voor aanvragen in 2022 is: 16 mei 2022, voor 17.00 uur. Houd rekening met een behandeltermijn van 3 maanden vanaf het moment dat de aanvraag volledig is ingediend. Een bijdrage kan niet met terugwerkende kracht toegekend.

Deze regeling is gebaseerd op de deelregeling Herdenking Slavernijverleden 2021.

Direct aanvragen

Voorwaarden

Als de aanvraag voldoet aan de formele voorwaarden, stelt het Mondriaan Fonds het bedrag ter beschikking aan het NiNsee.

Algemene voorwaarden

Beoordeling

De ingezonden aanvraag met bijlagen wordt door medewerkers van het Mondriaan Fonds gecheckt op volledigheid. Indien volledig, beoordeelt het Mondriaan Fonds vervolgens de aanvraag.

Checklist

Om de aanvraag te kunnen behandelen, heeft het Mondriaan Fonds informatie nodig: gegevens die je in het aanvraagformulier kunt invullen plus documenten die je kunt uploaden. Hier vind je een checklist waarop alles bij elkaar staat en die de indeling volgt van het aanvraagformulier.

Tip: verzamel de informatie voordat je begint met invullen van het online aanvraagformulier. De bijlagen kun je als pdf uploaden. Let op: ga niet over het aantal pagina’s heen waar een maximum is aangegeven.

Checklist afgevinkt? Dan ben je klaar om je aanvraag te starten!

Mijn fonds

Vragen & contact

Als iets niet helemaal duidelijk is, kun je contact met ons opnemen. Hiernaast vind je de contactpersonen van deze regeling.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay

Lotte Hemelrijk