Samenwerking vijf stadsmusea in Nederland

Gerard Bilders, Geitenhoedster, 1864, olieverf op doek, collectie Rijksmuseum (Legaat J.B.A.M. Westerwoudt, Haarlem) Gerard Bilders, Geitenhoedster, 1864, olieverf op doek, collectie Rijksmuseum (Legaat J.B.A.M. Westerwoudt, Haarlem)

Stichting De Vijf Samenwerkende Musea in Nederland zullen een langdurige samenwerking aangaan. Het betreft het Stedelijk Museum Zutphen, het Markiezenhof in Bergen op Zoom, het Westfries Museum in Hoorn, Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen en Museum Gouda. Met medewerking van het Rijksmuseum wordt de komende jaren een serie van reizende tentoonstellingen samengesteld met de identiteit van Nederland als rode draad. Die identiteit wordt onderzocht aan de hand van kunstwerken waarin per aflevering van de serie een van de elementen aarde, water, lucht een hoofdrol speelt. Hoe zagen schilders uit voorgaande eeuwen dit? Hoe gaan ontwerpers en kunstenaars hier tegenwoordig mee om?

De samenwerking wordt concreet in een reizende tentoonstelling in vier afleveringen onder de naam Lage Landen, Koele Wateren, Hoge Luchten, Hete Vuren, waarbij uit de eigen collecties van de betrokken musea en het Rijksmuseum in Amsterdam wordt geput. De eerste aflevering van de reizende tentoonstellingen zal starten in januari 2018 in het Stedelijk Museum Zutphen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd