Stedelijk Museum Alkmaar – Picasso in Holland

© Succession Picasso 2016, Pablo Picasso, Les trois Hollandaises (detail), 1905 Collectie Musée Picasso, Centre Pompidou, Parijs.
Folkert de Jong, The Third Hollandaise (detail), 2012.

Het Stedelijk Museum Alkmaar toont van 7 juni t/m 28 augustus Picasso in Holland, een focustentoonstelling over de tijd die Pablo Picasso in Nederland doorbracht met een overzicht van het werk dat hij toen maakte. In de zomer van 1905 verbleef Picasso enkele weken in Noord-Holland. Hoewel dit verblijf kort was, is het van betekenis geweest voor zijn kunstenaarschap.

De tentoonstelling bevat een aantal zeldzame bruiklenen uit het Musée Picasso, Centre Pompidou en Queensland Art Gallery Brisbane. Deze werken worden aangevuld met foto’s, ansichten, brieven en documenten uit het archief van het Musée Picasso en het Regionaal Archief Alkmaar. Naast werk van Picasso worden in de foyer van het Stedelijk Museum Alkmaar twee beelden van Folkert de Jong  getoond: La belle Hollandaise en Dutch Lady. De werken zijn geïnspireerd op het naaktportret La belle Hollandaise uit 1905 van Picasso.

Het Mondriaan Fonds droeg bij met een Projectinvestering Erfgoed- en Beeldende Kunstinstellingen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd