Esther Tielemans

Esther Tielemans

Beeldend kunstenaar

Geboren: 1976, Helmond
Werkgebied: Beeldend kunstenaar
Website: www.esthertielemans.com

‘Een open dialoog waarbij kruisbestuiving een interessant uitgangspunt is en beide visies kan verrijken’.

Esther Tielemans volgde haar opleiding aan de St. Joost academie in Den Bosch en was daarna resident op de Rijksakademie in Amsterdam (2001-2002).

In mijn werk staat de schilderkunst centraal. Het vertrekpunt is het platte vlak, maar de werken functioneren als ruimtelijke schilderijen die een relatie aangaan met hun omgeving en toeschouwer. Ik onderzoek de fundamenten van het schilderen; de suggestie van een realiteit, van een derde dimensie binnen een plat kader. De schijn van deze werkelijkheid loopt voor mij parallel aan onze maakbare wereld. In mijn meest recente werk onderzoek ik de sokkel versus het platte vlak. Beiden verplaatsen zich in elkaars positie en tonen de sculpturale mogelijkheden van de schilderkunst. Momenteel werk ik aan nieuw werk voor mijn nominatie voor de Wolvecampprijs 2014 en een tentoonstelling in 2015, in Het Oog, in het van Abbemuseum te Eindhoven.

Naast mijn beeldende werk ben ik regelmatig gastdocent of extern deskundige op academies. Verder ben ik een van juryleden van de Koninklijke prijs voor vrije schilderkunst. Buiten galerie en museum werk ik ook in opdracht voor de openbare ruimte en ‘Site-specific’ ontwerpen voor collecties. Eerder ontwierp ik een vijf euro munt en momenteel wordt er een ontwerp gebruikt voor de stofprint van een kledinglijn. Ik vind het van belang deze verschillende werkwijzen naast elkaar te laten bestaan, ze bevragen en voeden elkaar.

Esther Thielemans over haar mentorschap: Ik vind het prettig om bezig te zijn met het hedendaagse en vind het belangrijk dat een kunstwerk een afspiegeling is van zijn tijd. Het mentorschap wil ik ook graag op deze manier benaderen en kan zo voor beide partijen een toevoeging geven. Een open dialoog waarbij kruisbestuiving een interessant uitgangspunt is en beide visies kan verrijken. Hierbij kan ik mijn kennis en ervaring delen voor de persoonlijke ontwikkeling van de mentee en is het voor mijzelf een aanvulling om met jonge kunstenaars in gesprek te blijven.