Koen Delaere

Koen Delaere

Geboren: 1970, Brugge (België)
Werkgebied: Beeldend Kunstenaar
Website: www.koendelaere.nl

‘Belangrijk is dat je een werkbaar model vindt voor jezelf waarbinnen je eigen kwaliteiten maximaal inzetbaar zijn. Zowel binnen het maken van je werk als bij het naar buiten treden.’

Koen Delaere woont en werkt in Tilburg. Zijn werk is in ruime mate te zien geweest in Europa, Brazilië, de Verenigde Staten en Japan. Recentelijk heeft hij deelgenomen aan tentoonstellingen in het Dordrechts Museum, SMBK De Vleeshal, Mis Sao Paulo en het Centraal Museum in Utrecht. In 2012 deed hij verschillende projecten in Sao Paulo, Barcelona, Madrid en Berlijn. Hij heeft  Solo tentoonstellingen gedaan o.a. in het De Pont Museum, Galerie Gerhard Hofland Amsterdam, IBB Curacao, galerie Tatjana Pieters  Gent en Autocenter Berlijn. In 2007 was hij de winnaar van de prestigieuze Wolvecampprijs. Hij is  als docent verbonden aan Fine Art department Artez in Arnhem en regelmatig gastdocent aan de St. Joost Academie ‘s-Hertogenbosch. Van 2007 t/m 2009 was hij docent aan MFA post St. Joost. Hij is ook een van de oprichters van Whatspace, een kunstenaarsinitiatief en weblog dat de afgelopen jaren exposities en projecten heeft georganiseerd met o.a. Wendy White, Wade Guyton, Amanda Ross-ho, Josh Smith, Thomas Zipp, Andy Hope 1930, Joelle Tuerlinckx, Rory Pilgrim, Tobias Buche, Michael Riedel, Andre Butzer, Wendelien van Oldenborgh, Martijn Hendriks, en vele anderen. Whatspace heeft geen vaste ruimte en heeft daardoor een grote vrijheid. De afgelopen jaren zijn projecten georganiseerd in o.a. Londen, Brussel, Keulen, Berlijn en Chicago.
 
Hoewel Delaere voornamelijk bekend is als schilder, treedt hij de afgelopen jaren steeds meer naar buiten met wat je zou kunnen benoemen als een uitgebreide schilderkunst (expanded painting) waarbij naast verf en doek gebruikgemaakt wordt van uiteenlopende middelen zoals druktechnieken, digitale media, uv-inkten, fotokopieresultaten, samenwerkingen met anderen, performatieve vormen van handelen of het gebruik van systematische alledaagse handelingen. Deze resultaten zijn in een continu proces van productie, reproductie, verandering. Hierin creëert hij parallellen met grassroots en DIY-bewegingen door de zgn. Leesbaarheid van het werk; openheid ten aanzien van handeling en techniek te vergroten. Hij hoort bij een generatie kunstenaars met een hernieuwde belangstelling voor formalisme en de mogelijkheden van abstractie en expressie van schilderkunst binnen een hedendaagse ‘genetwerkte context’. Om nu een kunstenaar te zijn heb je nieuwere gecompliceerde en gecombineerde relaties nodig tussen kunst en leven. Relaties tussen publieke en persoonlijke domeinen, tussen individuele en collectieve activiteiten. Zijn werk is zowel te zien in musea en galleries, als in het alternatieve circuit; op festivals en in de openbare ruimte, in privé- en openbare collecties.

Koen Delaere: ‘Ik heb zowel binnen mijn eigen beeldende werk, als docent en als organisator van culturele projecten ervaring met het samenwerken en begeleiden van jonge kunstenaars. Belangrijk is dat je een werkbaar model vindt voor jezelf waarbinnen je eigen kwaliteiten maximaal inzetbaar zijn. Zowel binnen het maken van je werk als bij het naar buiten treden. Samenwerken speelt hierin een belangrijke rol, of dat nu is door bedrijven en instellingen in te zetten m.b.t. de productie van nieuwe werken of samenwerken met galeriehouders en podia voor de presentatie van de werken. Of het toetsen van inhoud en vorm binnen een peer-network. Je ontkomt niet aan enige vorm van samenwerken. Aan de andere kant zul je zelf het initiatief moeten houden, controle over wat je doet en laat zien. De afgelopen jaren heb ik samengewerkt met curatoren als Lorenzo Benedetti, festivals als Incubate en Nova (Sao Paulo), kunstenaars uiteenlopend van Momo tot Jeroen Doorenweerd, instellingen en bedrijven als grafisch atelier daglicht en de research and development afdeling van oce-technologies Venlo, diverse galeries en musea in binnen- en buitenland. Ik heb met jonge kunstenaars gewerkt in Curaçao en Barcelona. Samenwerken gebeurt altijd op basis van gelijkwaardigheid, waarbij je elkaar versterkt.