Koos Breukel

Koos Breukel

Geboren: 1962, Den Haag
Werkgebied: Fotograaf
Website: www.koosbreukel.com

‘Mijn begeleiding is erg praktisch. Ik kijk graag naar wat mensen zelf nog willen ontwikkelen.’

Mijn moeder stimuleerde me om te gaan fotograferen. In ons huis in Alphen aan de Rijn had ik een eigen doka. In 1986 ben ik afgestudeerd aan de KABK (toen nog School voor Fotografie) in Den Haag in de richting portretfotografie. Alle soorten mensen voor de camera in een simpele setting heeft mijn voorkeur, zoals Richard Avedon. Eerst met analoge camera’s en zwart-wit, wel vaak in mijn studio in huis, en nu digitaal en meestal in kleur.

Na mijn afstuderen heb ik onder meer een serie portretten van overlevenden van de vliegramp in Faro gemaakt, een serie over mensen met oogprotheses (Cosmetic View), een serie over de Amerikaanse theatermaker Michael Matthews die in 1996 overleed aan de gevolgen van Aids (The Wretched Skin) en een boek waarin Volendamse ouders openhartig vertellen over het overlijden van hun kind en de periode die daarna aanbrak (Voor het oog van Job). Dit werk combineerde ik altijd met andere portretten, vrij werk maar ook in opdracht, van bijvoorbeeld kunstenaars, interessante figuren, schrijvers, mensen uit de buurt en allerlei andere portretten. Ik heb ook nog een tijd op de Gerrit Rietveld Academie les gegeven.
 
Mijn huis is ook mijn studio. Mijn gezin woont hier, mijn assistenten werken hier en de portretten worden hier gemaakt. Ik werk tegenwoordig dus met een digitale camera en niet meer met grote plaatcamera’s en de doka. Ik houd van het persoonlijke tijdens een fotosessie. Zij laten wat van zichzelf zien, dus ik laat hen ook een deel van mijn leven zien. Mensen geven zich toch bloot voor de camera. Ik probeer ook alle aspecten van het leven in mijn werk te leggen, alle facetten te laten zien. En ik blijf graag nieuwsgierig, dus ik heb altijd mensen die ik uit nieuwsgierigheid nog heel graag zou vastleggen. Soms maak ik mijn hoofd weer leeg op mijn eiland, in de natuur, om zo weer opnieuw aan de slag te kunnen.

Samen met beeldend kunstenaar Roy Villevoye ben ik 2011 naar de Asmat geweest, waar we onder meer het werk Tí hebben gemaakt wat nu in het FOAM tentoongesteld wordt (juni 2013). Momenteel werk ik aan een tentoonstelling voor het Fotomuseum Den Haag over persoonlijk werk uit de afgelopen 30 jaar en een boek genaamd ‘Me We: The Circle of live’ wat in september 2013 wordt gepresenteerd.

Een kunstenaar moet nieuwsgieirg zijn, een emotie overbrengen, zich verdiepen door zijn werk. En ook vol blijven houden en doorgaan. Mijn begeleiding is erg praktisch. Ik kijk graag naar wat mensen zelf nog willen ontwikkelen. Ook vind ik het belangrijk om allerlei aspecten van het dagelijks leven als fotograaf te laten zien. En natuurlijk kijk ik graag samen naar iemands foto’s en andere fotografen.