Mentoring

Laurie Cluitmans

Laurie Cluitmans (1984) studeerde Communicatie Wetenschap en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds januari 2018 werkt zij als conservator hedendaagse kunst voor het Centraal Museum in Utrecht. Hier cureerde ze onder meer de solo tentoonstellingen Janis Rafa; Eaten by Non-Humans (nov. ‘18– jan ‘19) en Jessica Stockholder; Stuff Matters (apr– sept '19) en was ze co-curator van de onderzoekstentoonstelling Dreams Cast in Concrete (sept ’19 – jan ’20) over de turbulente geschiedenis van Kanaleneiland en Hoog Catharijne.

Werkgebied: Curator en criticus Meer Mentoring

Laurie Cluitmans

Tot september 2016 was Cluitmans werkzaam als gallery director bij Galerie Fons Welters in Amsterdam. Daar werkte ze nauw samen met verschillende generaties kunstenaars zoals Olga Balema, Saskia Noor van Imhoff, David Jablonowski, Job Koelewijn, Gabriel Lester, Maria Roosen, Berend Strik, Jennifer Tee en Evelyn Taocheng Wang. Ze begeleidde kunstenaars in verschillende fasen van hun artistieke praktijk, op inhoudelijk, praktisch en financieel niveau.

Als onafhankelijk curator werkte ze voor uiteenlopende culturele instellingen. Zo cureerde ze de groepstentoonstelling He Disappeared Into Complete Silence: Rereading a Single Artwork by Louise Bourgeois (2011) in De Hallen Haarlem (met Arnisa Zeqo); Tribute to an Avenue (2013–2014), een tentoonstelling van videokunst op de Coolsingel in opdracht van Sculpture International Rotterdam; Where the Sidewalk Ends (2015), tentoonstelling van nieuwe commissies aan aanstormend talent in de openbare ruimte (met Rieke Vos) in opdracht van Get Lost Art Route; de solotentoonstelling #+21.00 van Saskia Noor van Imhoff’s in De Appel, Amsterdam (2016) en All Heal (Valerian) (2017) in kunstruimte Rongwrong (met Jort van der Laan).

Recensies en essays van Cluitmans werden gepubliceerd MetropolisM, De Groene Amsterdammer, Frieze, De Witte Raaf. Daarnaast draagt ze regelmatig bij aan kunstenaarspublicaties. Eind 2016 ontving zij de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek voor haar essay over de tuin van Derek Jarman en Ian Hamilton Finlay. Dit essay leidde een langer onderzoekstraject waarin zowel de cultuurhistorische traditie als meer hedendaagse issues zoals queer ecology en het anthropoceen aan bod komen. Dit uitte zich in een tentoonstelling en reeks van lezingen in Rongwrong (i.s.m. Jort van der Laan); een onderzoeksresidentie bij CCS Bard (mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds) en zal uiteindelijk leiden tot een grote groepstentoonstelling in het Centraal Museum in de zomer van 2021.

‘Als mentor kan ik vanuit mijn brede ervaring kunstenaars begeleiden in hun praktijk: op artistiek inhoudelijk, praktisch en financieel vlak. Hoe kun je je praktijk aanscherpen? Hoe positioneer je jezelf als jonge kunstenaar? Hoe vind je je weg in het gelaagde culturele landschap? Hoe zorg je dat je werk gezien wordt? Maar ook: hoe zoek je de samenwerking op en initieer je zelf?’

Meer info zie LinkedIn profiel van Laurie Cluitmans.