Lucas Lenglet

Lucas Lenglet. Foto: John de Kanter

Beeldend kunstenaar

Geboren: Leiden,1972
Werkgebied: Beeldend kunstenaar
Website: www.lucaslenglet.com

‘Naast het werk zelf zal ik ook sparringpartner zijn op het gebied van tentoonstellen, opdrachten, het presenteren van werk, de financiële kant en wat het betekent om kunst te maken en een kunstenaarspraktijk op te bouwen.’

Sinds ik in 2000 ben afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie werk ik in een gemengde praktijk aan installaties en beelden die betrekking hebben op architectuur en het denken over dreiging en veiligheid of insluiting en uitsluiting. Het werk is nationaal en internationaal tentoongesteld op plekken als Palais de Tokyo, Martin-Gropius-Bau, SMBA, 3rd Athens Bienniale, Goethe Institut Amsterdam en Witte de With. In de publieke ruimte staat mijn werk onder andere in Utrecht, in Potsdam en een uitzichttoren staat in Sint-Oedenrode. Op het moment werk ik aan een permanent werk voor het buitengebied bij Kunstvereniging Diepenheim. Hiernaast ben ik docent op de Gerrit Rietveld Academie en adviseur bij het Mondriaan Fonds.

Juist door de combinatie van mijn werk in het atelier en het werk voor de publieke ruimte kan ik mijn denken over het scheidsvlak tussen de mens en de omgeving in de breedste zin uitwerken. Wat eerst nog twee parallelle praktijken waren, is nu verworden tot één praktijk waarbij beide manieren van werken elkaar bedienen en in elkaar opgaan. Ik streef ernaar om vormen van in-betweenness, of zônes van overdracht en contact zichtbaar te maken en te vertalen naar situaties waarbij de polariteit tussen extremen wordt opgeheven. In mijn werk bemiddel ik tussen twee werelden. Hierbij is het denken net zo belangrijk als het maken. Inhoud, vorm en materiaal zijn elkaars gelijken.

Voor mij veroorzaakt goede kunst verandering. Dit kan een verandering in houding en denken zijn. De mogelijkheden van kijken en denken die kunst biedt zou als het goed is de omgeving waarin het werk wordt getoond en alles wat zich daarin bevindt tegelijkertijd moeten kunnen aanscherpen en verzachten.

Lucas Lenglet over zijn mentorschap: Door mijn eigen praktijk en mijn ervaring als docent weet ik hoe ingewikkeld het kan zijn om als kunstenaar een positie te bepalen en op te bouwen. Als mentor zal ik niet alleen gesprekken voeren over het werk zelf (want dat is natuurlijk het meest interessant). Ik zal ook een sparringpartner zijn op het gebied van tentoonstellen, met wie en hoe je dit aanpakt, hoe om te gaan met opdrachten, met het presenteren van je werk, hoe de financiële kant werkt of juist niet, hoe je werk te formuleren en, meer algemeen, wat het betekent om kunst te maken en een kunstenaarspraktijk op te bouwen. In het uitwisselen van gedachten zal steeds terugkomen hoe je je als kunstenaar verhoudt tot de kunst en tot de samenleving.