Quirine Racké & Helena Muskens

Quirine Racké & Helena Muskens

Geboren: Den Haag 1965 – Herwen en Aerdt 1963
Werkgebied: Filmmakers, beeldend kunstenaars

‘Wij vinden het heel erg inspirerend om jonge kunstenaars te begeleiden, om onze expertise te delen en om ons netwerk aan te spreken om jonge kunstenaars te verbinden met anderen in het culturele veld.’

Quirine Racké & Helena Muskens regisseren en produceren films en documentaires, waarbij zij de thema’s identiteit en gemeenschap (identity and community) onderzoeken. Hun films zijn zowel nationaal als internationaal getoond op filmfestivals, in musea en op televisie. Bijvoorbeeld in het Getty Center in Los Angeles, het Guggenheim Museum Bilbao, het Stedelijk Museum Amsterdam, de Whitechapel Gallery in Londen, het IDFA in Amsterdam, het IFFR in Rotterdam en  het LA Freewaves festival in Los Angeles.

Quirine Racké studeerde fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie. Voor haar afstuderen ontving zij de Gerrit Rietveld Academie Prijs. Daarna volgde ze DasArts, de postacademische opleiding voor performing arts in Amsterdam. Helena Muskens studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en scenarioschrijven aan de University of Florida. Quirine & Helena zijn gastdocenten aan de Toneelacademie Maastricht en aan de Folkwang Universität der Künste in Essen, Duitsland. Voorheen waren zij gastdocenten aan de Rietveld Academie (VAV) en de HKU.

In 2002 ontvingen Quirine & Helena de Viper Award tijdens het Viper Festival in Basel, Zwitserland voor hun korte film The Tower, een film over een Oostenrijkse hippiefamilie. Deze film werd later aangekocht door zowel Harvard als Stanford University, om de montage en de vertelling te bestuderen. De films en documentaires van Quirine & Helena zoals Celebration (over het dorpje van Disney in Florida), Come Back Kate (over de fans van de zangeres Kate Bush), Diamond Dancers (over oudere line dancers die een flash mob doen)  en I Love Venice (over de Disneyficatie van Venetië) worden gedistribueerd door Films Transit International in Montreal / New York, Eye International Amsterdam en Video Data Bank Chicago. Hun werk is door vele internationale televisiezenders uitgezonden zoals SVT Zweden, Canvas België, France 5, Yle Finland en het Sundance Channel in de Verenigde Staten.

Quirine en Helena: “Wij willen graag met kunstenaars werken die films, documentaires of performances maken. Door onze brede kennis en ruime ervaring kunnen we je goed begeleiden als jouw werk zich op het snijvlak van film en beeldende kunst of van beeldende kunst en theater / performance bevindt. Wij begeleiden op een open en positieve wijze en zoeken samen met jou naar jouw sterke punten. Daarnaast spreken we over de thematiek van jouw werk en hoe je dit het beste kunt verwoorden naar buiten toe. Ook kijken we hoe je je werk het beste kunt positioneren en in de markt kunt zetten. Wij vinden het heel erg inspirerend om jonge kunstenaars te begeleiden, om onze expertise te delen en om ons netwerk aan te spreken om jonge kunstenaars te verbinden met anderen in het culturele veld.”