Rob Voerman

Rob Voerman

Geboren: 1966, Deventer
Werkgebied: Beeldend kunstenaar
Website: www.robvoerman.nl

‘Het kan gaan over materiaalgebruik en technieken, maar ook over contacten met bedrijven en de verhouding ‘werk in het atelier’ en  bijbaantjes.’

Rob Voerman is ca. 18 jaar werkzaam als beeldend kunstenaar. Hij werkt in verschillende media, zoals installaties, beelden, grafiek, schilderkunst en recentelijk fotografie. Van hele grote installaties van glas, hout, karton en plexiglas die te betreden zijn, tot aquarellen en kleine etsen. Van grote opdrachten in de publieke ruimte, tot tijdelijke projecten op specifieke locaties. Zijn werk is internationaal en nationaal veelvuldig tentoongesteld en zijn werk is aangekocht door vele toonaangevende collecties waaronder het MoMA in New York, UCLA Hammer Museum in Los Angeles en de Generali Foundation in Wenen.

“Ik heb als kunstenaar door de jaren heen alles min of meer zelf ontdekt wat van belang is naast je tijd in het atelier en de ontwikkeling van het werk. Vanaf het prille begin van mijn carriëre ben ik altijd erg actief geweest in het naar buiten brengen van mijn werk. Het geleidelijk opbouwen van een netwerk en het onderhouden van dat netwerk. Maar ook zaken als: leren hoe je een goede boekhouding bijhoudt, het onderzoeken wat voor mogelijkheden qua subsidies, sponsoring, etc. er allemaal zijn en het bijhouden en actualiseren van documentatie, website en teksten over je werk. Verder het aangaan van een samenwerkingsverband met een galerie, keuzes over welke uitnodigingen voor exposities wel of niet aan te nemen, het prijzen van je werk, onderhandelingen over vergoedingen bij tentoonstellingen en opdrachten. Het zijn allemaal zaken die niet altijd even leuk zijn, maar hoe dan ook of je het leuk vindt of niet, horen bij het uitoefenen van je kunstenaarschap. Door vallen en opstaan heb ik hier behoorlijk wat ervaring in opgedaan en veel geleerd. Hij lijkt mij heel leuk om beginnend kunstenaars bij te staan en ze op weg te helpen. Ik weet hoe ontzettend belangrijk het kan zijn als er iemand is in die beginfase als vraagbaak en klankbord kan dienen.

Naast het bijstaan bij bovenstaande (belangrijke) bijzaken kan ik ook adviezen geven die meer over de ontwikkeling van het werk gaan. Op artistiek inhoudelijk niveau, maar ook in praktisch opzicht. Dat kan gaan over materiaalgebruik en technieken, maar ook over contacten met bedrijven en de verhouding ‘werk in het atelier’ en  bijbaantjes. Iedere kunstenaar is anders, werkt anders en heeft eigen ideeën over de invulling van zijn of haar kunstenaarschap. En aan die ontwikkeling van dat kunstenaarschap wil ik graag bijdragen.”