Mogelijk gemaakt

Artist in residence Sigrid Calon in Arita, Japan

Artist in residence Sigrid Calon in Arita, Japan

Creative Residency Arita Sigrid Calon
Regeling: Residency Jaar van toekenning: 2022

Beeldend kunstenaar Sigrid Calon kreeg de kans om 3 maanden te verblijven in Creative Residency Arita in Japan. Het Arita-porselein dat hier gemaakt wordt staat bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit en handschilderwerk. De porseleinindustrie en de traditie van porseleinbeschildering dateert hier terug tot 1616.

Deze residency geeft beeldend kunstenaars de kans om onderzoek te doen op artistiek en technisch gebied en hun eigen werk te ontwikkelen. Een belangrijk uitgangspunt van de residency is om speciale technieken te leren binnen de oudste keramische industrie van Japan en deze in het eigen werk toe te passen.

Sigrid Calon bevindt zich op het snijvlak tussen autonome en toegepaste kunst. De afgelopen 15 jaar deed ze onderzoek naar composities in vorm en kleur gebaseerd op een concept dat is voortgekomen uit haar fascinatie voor borduren. Sigrid experimenteerde eerder al met verschillende dragers, waaronder muurschilderingen, textiele wandobjecten en ruimtelijke installaties. De Arita residency bracht haar wens in vervulling om meer ruimtelijke objecten te creëren, onder andere van porselein:

“De residency bij Arita was een droom die uitkwam. Enerzijds om een tijd te verblijven in een totaal andere cultuur en anderzijds om te leren van en te kunnen samenwerken met bijzondere vakmensen.”

In Arita ontwikkelde Sigrid verschillende werken geïnspireerd op alledaags porceleingereedschap. Zo creëerde ze 8 vaasobjecten met verschillende glazuurtechnieken en een reeks objecten als eerbetoon aan de mal en de ambachtsman. Voor deze reeks is de vorm van de mal zelf gebruikt als vertrekpunt voor het uiteindelijke ontwerp.

Op Instagram deed Sigrid uitgebreid verslag van haar verblijf (zie de periode juni – augustus 2022).