Residency

Wil je je als kunstenaar, curator of kunstbeschouwer verder ontwikkelen door een verblijf in een residency in binnen- of buitenland? Misschien kom je in aanmerking voor een van de residencies die het Mondriaan Fonds aanbiedt via de bijdrage Residency.

Maaike Kramer werkt aan haar maquette van het Drawing Centre Diepenheim. Foto door Lou Vos.

Voor wie

Beeldend kunstenaars, curatoren en kunstbeschouwers die hun praktijk willen verdiepen en hun netwerk willen uitbreiden.

Waarvoor

De bijdrage is bedoeld voor reis-, verblijf- en materiaalkosten voor een residency die aangeboden wordt door het Mondriaan Fonds.

Hoeveel

Subsidiebedragen variëren, afhankelijk van de locatie en de duur van het verblijf. Bekijk hieronder de mogelijkheden.

Checklist

Check zorgvuldig deze lijst voordat je aan je aanvraag begint.

Waar

Bekijk hieronder de binnen- en buitenlandse residencies die we aanbieden.

Wie gingen je voor?

Bekijk toegekende aanvragen van deze regeling.

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Wie komt in aanmerking?

Beeldend kunstenaars, curatoren en kunstbeschouwers die hun praktijk willen verdiepen en hun netwerk willen uitbreiden, kunnen een aanvraag doen voor een werkperiode in binnen- of buitenland in een door het Mondriaan Fonds aangeboden residency.

Met Residency stimuleert het Mondriaan Fonds de verdieping van de artistieke ontwikkeling en praktijk van beeldend kunstenaars, curatoren en kunstbeschouwers in het buitenland of in een andere omgeving door een verblijf in een door het fonds aangewezen atelier in binnen- of buitenland, waardoor ook nieuwe (inter-)nationale contacten en markten worden verkend, opdat werk tot stand komt dat een betekenisvolle bijdrage kan leveren aan de hedendaagse beeldende kunst en/of cultureel erfgoed in Nederland.

Waarvoor?

De bijdrage is bedoeld voor reis-, verblijf- en materiaalkosten. De huur van het atelier en/of de woonruimte wordt meestal door het Mondriaan Fonds rechtstreeks voldaan.

Hoeveel?

Je eigen bijdrage is minimaal 10% van het bedrag dat het Mondriaan Fonds voor jouw werkperiode vaststelt. Je eigen bijdrage mag ook een renteloze lening zijn van het Fonds Kwadraat of een bijdrage via crowdfunding, bijvoorbeeld via voordekunst.nl.

Hoe en wanneer aanvragen?

De deadline voor aanvragen voor deze ronde Residency is 21 maart 2024, vóór 16:00 uur (CEST) / 10:00 uur (AST). Op de website kun je een account aanvragen, die je nodig hebt om een aanvraag te kunnen indienen. Houd rekening met een behandeltermijn van 3 maanden na de deadline. Een bijdrage kan niet met terugwerkende kracht worden toegekend.

Een kunstenaar of curator/beschouwer kan per ronde voor maximaal 2 residencies een aanvraag indienen. Voor elke residency moet een apart formulier met bijlagen worden ingediend. Geef op het formulier aan welke residency jouw voorkeur heeft. Voor elke aanvraag dien je apart een aanvraagformulier in.

Deze uitleg is gebaseerd op de deelregeling Residency.

Voorwaarden

Sommige residencies kunnen alleen door beeldend kunstenaars óf alleen door curatoren en kunstbeschouwers worden aangevraagd, andere door beide groepen. In de uitleg per residency onderaan deze pagina lees je de specifieke informatie over de aard van de residency, de voorwaarden, de verblijfsduur, de hoogte van de bijdrage, etc.

Beoordeling

De ingezonden aanvraag met bijlagen wordt door medewerkers van het Mondriaan Fonds gecheckt op volledigheid. Is dat akkoord, dan wordt de aanvraag voorgelegd aan de commissie die adviseert over het toekennen van een bijdrage Residency.

Bij de beoordeling van je aanvraag hanteert de adviescommissie de volgende afvalprocedure:

  • Wanneer in de eerste stemronde de commissie gemiddeld negatief oordeelt over het artistieke functioneren, wordt een negatief advies uitgebracht.
  • In de tweede stemronde geeft de commissie een oordeel over het artistiek functioneren en andere hieronder genoemde criteria. Wanneer de commissie gemiddeld negatief stemt, wordt een negatief advies uitgebracht.

Een bijdrage Residency kan alleen worden toegekend als de adviescommissie positief adviseert. Omdat niet altijd alle positief beoordeelde aanvragen kunnen worden toegekend rangschikt de adviescommissie de positieve adviezen aan de hand van de hieronder genoemde criteria. In de prioritering kan het een rol spelen als de aanvrager eerder een bijdrage heeft ontvangen voor een residency. In dat geval zal bij de prioritering het oordeel over de kwaliteit van het oeuvre/de praktijk en het plan/motivering zwaarder wegen. Een gesprek met de directie van de residency en voorgedragen kandidaten kan onderdeel uitmaken van de selectieprocedure. Wanneer uit de aanvragen geen geschikte kandidaat geselecteerd kan worden, kan de adviescommissie zelf kandidaten voordragen.

Wat gebeurt er met mijn aanvraag?

Checklist

Om je aanvraag te kunnen behandelen heeft het Mondriaan Fonds informatie nodig: gegevens die je in het aanvraagformulier kunt invullen plus documenten die je kunt uploaden. Hier vind je een checklist die de indeling volgt van het aanvraagformulier.

Bekijk hier een voorbeeld van het aanvraagformulier individu

Tip: verzamel de informatie voordat je begint met invullen van het online aanvraagformulier. De bijlagen kun je als pdf uploaden. Let op: ga niet over het aantal pagina’s heen waar een maximum is aangegeven

Checklist afgevinkt? Dan ben je klaar om je aanvraag te starten!

Mijn fonds

Vergeet niet voor het indienen van een aanvraag de voorwaarden, beoordeling, checklisten aanvraagprocedure hierboven te lezen!

Waar

Bekijk hieronder de binnen- en buitenlandse residencies die we aanbieden. Een kunstenaar of curator/beschouwer kan per ronde voor maximaal 2 residencies een aanvraag indienen. Voor elke residency moet een apart formulier met bijlagen worden ingediend. Geef op het formulier aan welke residency jouw voorkeur heeft. Voor elke aanvraag dien je apart een aanvraagformulier in.

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een contactpersoon van de regeling.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Veysel Yuce

Heleen de Hoog