Mogelijk gemaakt

Bewegend Licht

Henk Stallinga, Bewegend Licht, LUMC, 2019. Foto: LUMC

Bewegend Licht

LUMC Vrienden Stichting, Leiden Henk Stallinga Bekijk de website
Regeling: Kunst Opdracht Jaar: 2018 Bedrag: € 24.750

De Vrienden Stichting van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) heeft een opdracht gegeven aan Henk Stallinga voor een installatie in de hoge projectruimte in het LUMC. Het is een site-specific installatie geworden, van ranke, gebogen lichtlijnen, gevat in balancerende mobielen. Voor de kunstenaar betekende deze opdracht een nieuwe stap binnen zijn werk, voornamelijk vanwege de nieuwe lading en betekenis die zijn werk krijgt door de specifieke context.

Zo zijn de fysieke architectonische locatie met uitzonderlijke hoogte (16 meter) en de ‘eye level experience’ op de verschillende verdiepingen door het gebouw speciale aspecten van het werk. Daarnaast wordt de betekenis van het werk gekleurd door de context van ziekte, genezing, dood, verdriet en vreugde de artificiële omgeving van een ziekenhuis, waar het daglicht nagenoeg ontbreekt.

Bewegend Licht zal twee jaar te zien zijn in de projectruimte. Daarnaast is de tijdelijke tentoonstelling Healing Light te zien in Galerie LUMC van 14 februari tot en met 19 mei 2019.