Mogelijk gemaakt

Collse watermolen

Collse watermolen

Noordbrabants Museum Vincent van Gogh Bekijk de website
Regeling: Aankopen Jaar: 2017

Het Noordbrabants Museum heeft het schilderij Collse watermolen aangekocht. Dit lentelandschap met een watermolen met rode daken is een relatief heldere en kleurrijke voorstelling in het Brabantse oeuvre van Van Gogh. Het is een van de weinige belangrijke schilderijen uit de Brabantse periode van Van Gogh dat nog in particulier bezit was. In 2016 verwierf het museum ook met steun van het Mondriaan Fonds de aquarel De tuin van de pastorie te Nuenen van Van Gogh.

Deze voor Het Noordbrabants Museum grootste aankoop ooit past binnen de ambitie om een representatief overzicht te kunnen tonen van Van Goghs Brabantse periode aan de hand van werken van de kunstenaar.

‘Het Noordbrabants Museum wil zijn collectie de komende jaren versterken door de verwerving van belangrijke stukken: Van Goghs Collse watermolen is zo’n belangrijk stuk. Maar wil een ambitieus museum als het onze dit beleid kunnen realiseren, dan is de steun van het Mondriaan Fonds onontbeerlijk. Het is dan ook geweldig dat het fonds ons opnieuw heeft gesteund. Dat het Mondriaan Fonds bij een dergelijke aankoop zowel naar het belang voor de Collectie Nederland kijkt als naar het belang voor de Collectie Brabant, is bovendien een erkenning van het belang van provinciale musea zoals Het Noordbrabants Museum’, aldus Charles de Mooij, directeur van het Noordbrabants Museum over de aankoop.

Bijdrage Mondriaan Fonds: € 500.000