Mogelijk gemaakt

De Hortus van morgen

Hortus Botanicus Amsterdam, impressie vernieuwde drieklimatenkas, Zwarts Jansma Architecten, 2022.

De Hortus van morgen

Hortus Botanicus Amsterdam
Regeling: Erfgoed Innovatie Jaar van toekenning: 2022

De Hortus Botanicus Amsterdam werkt aan een grootschalige vernieuwing van de drieklimatenkas. De kas huisvest planten uit 3 verschillende klimaten. Onderdeel van de renovatie is dat de kas beleving en educatie nog meer aan elkaar gaat verbinden, waarbij het belang van biodiversiteit en de invloed van het klimaat centraal staan. Daarnaast wordt de kas volledig duurzaam en zo de eerste klimaatneutrale publiekskas van Nederland.

Carlien Blok, directeur Hortus Botanicus Amsterdam:

“[De financiële bijdrage] stelt ons in staat deze bijzondere en innovatieve museale herinrichting en interpretatie te realiseren. Zo maken we van de vernieuwde drieklimatenkas een plek waarin je ziet, voelt én ruikt wat biodiversiteit is. Een plaats waar educatie en verwondering organisch samengaan.”

Illustratie door BOOM Landscape

Het Mondriaan Fonds draagt via de bijdrage Erfgoed Innovatie bij aan de herinrichting van de kas en de ontwikkeling van nieuwe, actuele verhalen die door middel van de planten verteld kunnen worden. In de vernieuwde kas worden 3 verschillende klimaten uitgelicht: de tropen, de woestijn en de Kaap (Zuid Afrika). In ieder klimaat wordt uitgelegd waarom de planten daar thuishoren en wat de invloed van het klimaat hierop is. In de tussenruimtes worden de verschillende klimaten met elkaar verbonden, maar wordt er ook uitgezoomd naar het wereldwijde verhaal.