Mogelijk gemaakt

Deelnemers oriëntatiereis 2022 bekend

Macba, museum in Barcelona, Spanje

Deelnemers oriëntatiereis 2022 bekend

Regeling: Oriëntatiereis 2023 Jaar van toekenning: 2022

Het Mondriaan Fonds organiseert jaarlijks een oriëntatiereis naar buitenlandse regio’s die interessante ontdekkingskansen bieden. Het primaire doel van de reis is een overzicht te geven van de hedendaagse beeldende kunst in het desbetreffende land, de belangrijkste spelers te introduceren en de deelnemers kennis te laten maken met de mogelijkheden van uitwisseling.

In 2022 ging de reis naar Spanje (Valencia, Barcelona, Madrid) en Portugal (Lissabon, Porto). Curatoren en beschouwers en beeldend kunstenaars konden zich aanmelden voor de reis. Het Mondriaan Fonds heeft 2 kunstenaars en 4 curatoren en kunstbeschouwers geselecteerd om aan de reis deel te nemen, dit zijn:

  • Alex de Vries (kunstbeschouwer, curator)
  • Carlijn Diesfeldt (curator)
  • David Maroto (kunstenaar)
  • Esther van Rosmalen (curator)
  • Musoke Nalwoga (kunsthistoricus, onderzoeker, curator)
  • Sarah Rose Guitian Nederlof (kunstenaar)

Het programma bestond uit bezoeken aan musea, presentatie-instellingen/kunstpodia, galeries, artist-in-residence plekken en ontmoetingen met kunstenaars, verzamelaars en lokale sleutelfiguren in de verschillende steden.

De reis werd in samenwerking met de Danish Arts Agency, de Zwitserse Pro Helvetia en het Belgische Kunstenpunt georganiseerd, in nauw contact met de Nederlandse ambassade in Spanje en Portugal.

De deelnemers van de reis hielden dagelijks een blog bij over hun ervaringen.