Mogelijk gemaakt

Een bezoek aan artist in residence Maaike Kramer

Maaike Kramer werkt aan haar maquette van het Drawing Centre Diepenheim. Foto door Lou Vos.

Een bezoek aan artist in residence Maaike Kramer

Pompgemaal Den Helder Maaike Kramer
Regeling: Residency Jaar van toekenning: 2021

Beeldend kunstenaar en bestuurslid van Art Utrecht, Lou Vos, bezocht Maaike Kramer tijdens haar residency in Pompgemaal Den Helder. Zij legde haar bezoek vast en geeft zo een kijkje achter de schermen.

“Sinds begin november werkt Maaike Kramer samen met Bart Lunenburg in het Pompgemaal in Huisduinen, een gastatelier voor beeldend kunstenaars en curatoren/ beschouwers, dat beheerd wordt door het Mondriaan Fonds. Het Pompgemaal ligt vlak achter de duinen. Een bijzonder gebouw met gebogen ramen. De ruimte is hoog en open. Tafels met laptops, stapels tekeningen, een camera, boeken, aantekeningen en overal ‘work in progress’. Maaike en Bart hebben bezit genomen van de ruimte.

Maaike Kramer (1986) maakt ruimtelijke werken in beton. Fragiele potloodlijnen vormen in de materie een soort constructietekeningen. Het is alsof de objecten de schetsontwerpen nog in zich dragen als een geheime taal. Zowel het eindresultaat als het proces zijn verenigd in het werk.

Maaike aan het werk in het gastatelier in het Pompgemaal.
Foto door Lou Vos.

Opeens klinkt in de hoge ruimte het luide gegil van een zaagmachine. Bart zaagt gelukkig korte stukjes hout zodat we het gesprek kunnen hervatten. Al eerder exposeerden Kramer en Lunenburg bij Circle Gallery in Amsterdam. Hoewel ze ieder een andere werkwijze hebben zijn er veel overeenkomsten in hun werk. Beiden onderzoeken het gegeven dat alles wat geconstrueerd is door de mens, de ideeën van de mens in zich draagt. Een fascinatie voor de omgeving, het gebouwde, en de verhalen die daarin schuilen.

‘Het Pompgemaal biedt ons daarin zowel architectonisch als historisch een interessante werkplek, de invloed is terug te zien in het werk dat hier is ontstaan. Hier ben ik aan het beseffen dat een werk niet alleen staat. Dat er andere sculpturen bij getoond kunnen worden waardoor je je meer ín de sculptuur begeeft, en niet enkel er vóór staat.’

De beleving van de ruimte speelt voor Maaike een belangrijke rol. ‘Wanneer ik onder een poort door loop, kom ik in een nieuwe ruimte en moet me opnieuw verhouden tot die ruimte. Er zijn bepaalde structuren die je onbewust sturen. Zo heb ik werken gemaakt waar een bepaalde sturing in zit, werken die je wel of niet mag betreden, of waar je een bepaalde lijn niet over mag.’

Voor 2022 is Maaike Kramer door curator Nanette Kraaikamp uitgenodigd om een solotentoonstelling te maken in het Drawing Centre in Diepenheim. Een grote uitdaging waarvoor ze nu in het Pompgemaal nieuwe werken voorbereidt.”

Lees hier de rest van de blog door Lou Vos over Maaike’s nieuwe werk.

In januari en februari 2022 verblijft Bonno van Doorn in het Pompgemaal.