Mogelijk gemaakt

Een Spoor van Water

Matthias Oostrik, Een spoor van Water, 2020. Foto: Gert Jan van Rooij

Een Spoor van Water

Gemeente Assen Matthias Oostrik Bekijk de website
Regeling: Kunst Opdracht Jaar: 2019 Bedrag: € 50.326

De Gemeente Assen geeft Matthias Oostrik de opdracht om een nieuw lichtkunstwerk te maken voor de spoorwegonderdoorgang ‘De Maten’ in Assen. Het kunstwerk krijgt de titel ‘Een Spoor van Water’.

Kunstwerk
‘Een Spoor van Water’ bestaat uit meer dan 400 lichtgevende stenen. Telkens als er een trein langskomt, ontspringt er een lichtstroom; een soort waterval vanaf de onderkant van de spoortunnel. Het licht ‘stroomt’ als het ware over de bestrating van het talud, waarna het een weg vindt naar buiten. Zowel treinreizigers als fietsers en voetgangers zullen deze stroom van licht ervaren.

Het kunstwerk is het laatste in de rij van FlorijnAs kunstprojecten.  Met het programma FlorijnAs werkte Assen afgelopen jaren aan de bereikbaarheid van de stad. De kunstwerken geven verbinding aan.  Matthias van Oostrik maakte in 2018 het kunstwerk ‘De Assen van Assen’ in de nieuwe Vredeveldsetunnel. Dit werk in tunnel De Maten is daar ‘familie’ van.

Het lichtkunstwerk ‘Een spoor van Water in de tunnel De Maten is op 2 december 2020 onthuld. Bekijk hier de video van het lichtkunstwerk.