Mogelijk gemaakt

Elegant gezelschap door Dirck Hals en Dirck van Delen

Door Dirck Hals (Haarlem 1591–1656) en Dirck van Delen (Heusden 1604/5-1671 Arnemuiden). Gesigneerd en gedateerd 'D. van Delen / fecit / 1628' (midden cartouche boven de deuropening) Olieverf op paneel 92,5 x 157 cm.

Elegant gezelschap door Dirck Hals en Dirck van Delen

Frans Hals Museum Dirck Hals en Dirck van Delen
Regeling: Aankopen Jaar: 2021 Bedrag: € 203.333

Het Frans Hals museum heeft een een schilderij verworven voor de collectie van de stad Haarlem. Elegant gezelschap in een Hollandse Renaissancezaal is een samenwerking tussen de 17de eeuwse schilders Dirck Hals en Dirck van Delen. Vijf samenwerkingen zijn bekend van deze kunstenaars, geen daarvan bevond zich tot de aankoop in een Nederlands museum.

Het schilderij is een  voorbeeld van een ‘vrolijk gezelschap’, een genre dat populair was in de jaren 1620 en 1630 in Haarlem. In deze voorstellingen zijn doorgaans rijk uitgedoste, modieuze jongelingen verbeeld. Het schilderij was eerder te zien in het Frans Hals Museum: van 1948 tot 2019 was het in bruikleen van het RCE.

Ann Demeester, Directeur Frans Hals Museum: “Elegant gezelschap in renaissancezaal van Dirck Hals en Dirck van Delen is een uitermate feestelijk topstuk uit de Haarlemse schilderkunst van de 17de eeuw, zwierig en elegant. We zijn verheugd dat we dit bijzondere kunstwerk met de ruimhartige steun van fondsen en particulieren hebben kunnen verwerven voor de collectie van de Gemeente Haarlem, zodat het nu en voor toekomstige generaties zichtbaar blijft voor het publiek.”

De aankoop is mogelijk gemaakt met een bijdrage van het Mondriaan Fonds, de Vereniging Rembrandt, Nationaal Aankoopfonds, Van Toorn Scholten Stichting, BankGiro Loterij, Fonds Marjon Ornstein, Vereniging van Vrienden van het Frans Hals Museum en een particulier fonds van het Frans Hals Museum.

Relevante links