Mogelijk gemaakt

Gigantisch bergkristal voor Naturalis

Bergkristal aangekocht door Naturalis. Foto: Taco van der Eb

Gigantisch bergkristal voor Naturalis

Naturalis
Regeling: Aankopen Jaar van toekenning: 2023 Bedrag: € 50.000

Een gigantisch bergkristal van circa 1750 kilo is aangekocht door Naturalis en te bewonderen voor het publiek. Een cluster bergkristal van 2 bij 1 bij 1,5 meter is uitzonderlijk. Het komt maar zelden voor dat kwarts de kans krijgt om te kunnen uitkristalliseren, omdat kwarts meestal zit opgesloten tussen andere mineralen. Daarnaast heeft deze kwarts de zuiverst mogelijke kristallen gevormd, van zogeheten edelsteenkwaliteit.

Gevonden en gevormd

Dit kristal is naar schatting ongeveer 270 miljoen jaar geleden gevormd, onder Mount Ida in de Amerikaanse staat Arkansas. Dat gebeurde onder unieke omstandigheden. Bij een breukzone werden dikke zand- en kleilagen omgevormd tot zandsteen en schalie. Toen 280 miljoen jaar geleden de gesteentes omhoog werden gestuwd om het huidige gebergte te vormen, ontstonden er veel scheuren in de gesteentelagen. Door deze scheuren circuleerde heet grondwater, waarin veel silicium uit omringende gesteenten was opgelost. Dit water koelde vervolgens af in door de scheuren ontstane openingen, waardoor grote hoeveelheden van het siliciumrijke mineraal kwarts ontstonden. Tegen de wanden van de scheuren konden op sommige plekken perfecte, zuivere kwartskristallen vormen: bergkristal.

De aankoop

Het kristal is tot nu toe in Zwitserse handen geweest. Een alpinist en kristalzoeker, die zijn leven heeft gewijd aan het vinden van bergkristal toonde dit topstuk in zijn private museum. Na zijn overlijden is de familie doorgegaan met het museum. Nu  wilden ze het dan toch sluiten, maar dit stuk wilden ze voor het publiek toegankelijk houden. Naturalis kreeg, dankzij bemiddeling van Stone Gallery in Baarn, als eerste de mogelijkheid om het te kopen. Algemeen directeur Edwin van Huis verduidelijkt:

‘We kopen bijna nooit objecten, dus dat we het in dit geval wel deden, geeft al aan om wat een uitzonderlijk stuk het gaat.’

Een schenking van DJ en producer Martin Garrix – liefhebber en verzamelaar van mineralen – en een financiële bijdrage van het Mondriaan Fonds maakten de aankoop mogelijk.