Mogelijk gemaakt

Aankoop enige overgebleven maquette van Theo van Doesburg

Theo van Doesburg. Interieurmaquette. Kleurontwerp voor plafond en drie wanden, Café de l’Aubette Ciné-dancing, 1926/1927. Potlood en gouache op karton. 43 x 74,5 cm. Collectie Het Nieuwe Instituut, DOES m1. Foto Johannes Schwartz.

Aankoop enige overgebleven maquette van Theo van Doesburg

Het Nieuwe Instituut Theo van Doesburg
Regeling: Aankopen Jaar: 2021 Bedrag: € 176.000

Het Nieuwe Instituut heeft een interieurmaquette van architect en kunstenaar Theo van Doesburg aangekocht. Het is een ontwerp voor Café-restaurant Aubette, een van de belangrijkste architectuurprojecten van De Stijl, de kunstbeweging waar Theo van Doesburg het boegbeeld van was. Het interieur van Aubette (Straatsburg, 1928) is uitgegroeid tot een icoon van de twintigste eeuwse avant-garde. Van Doesburg maakte een dynamisch kleurontwerp met diagonalen over zowel de wanden als het plafond. De eenheid van vorm, kleur en architectuur moest bezoekers verleiden zich door de verschillende ruimtes van dit moderne amusementscomplex te bewegen.

‘Het Nieuwe Instituut verwerft met deze enige overgebleven maquette van Theo van Doesburg een internationaal topstuk. De vernieuwende ideeën over het samengaan van schilderkunst en architectuur komen er sterk in naar voren, kenmerkend voor Van Doesburg en De Stijl-beweging. Het is waardevol dat deze maquette bij Het Nieuwe Instituut een goede context vindt voor onderzoek en zichtbaar blijft voor het publiek. Een aanwinst voor de Collectie Nederland.’ Aldus Eelco van der Lingen, directeur Mondriaan Fonds.

De aankoop is mogelijk gemaakt met een bijdrage van het Mondriaan Fonds, de Vereniging Rembrandt en Galerie Gmurzynska.