We zijn onze website aan het vernieuwen. Het kan zijn dat sommige functies nog niet optimaal werken of dat je informatie mist. We zijn er mee bezig. Als je iets niet kunt vinden laat het ons weten via ln.sdnofnaairdnom@eitacinummoc.

Mogelijk gemaakt

Infe©ted Mondrian #2

General Idea, Infe©ted Mondrian #2, 1994, Collectie Stedelijk Museum Amsterdam. Verworven met steun van het Mondriaan Fonds en de International Collector Circle en de Curator Circle van het Stedelijk Museum Fonds.

Infe©ted Mondrian #2

Stedelijk Museum Amsterdam Kunstenaarscollectief General Idea Bekijk de website
Regeling: Aankopen Jaar: 2018

Het Stedelijk Museum heeft het schilderij Infe©ted Mondrian #2 (1994) van kunstenaarscollectief General Idea aangekocht. Het werk is onderdeel van de internationaal, vermaarde laatste serie Imagevirus en een directe kopie van een schilderij van Piet Mondriaan maar ‘besmet’ met een groen vlakje. Door het ‘infecteren’ van modernistische iconen met het zogenaamde GI-virus wilden de kunstenaars Jorge Zontal, Felix Partz en AA Bronson van General Idea de aidsepidemie bespreekbaar maken, een belangrijk onderwerp in hun kunst. Infe©ted Mondrian #2 is te zien in de vaste collectieopstelling STEDELIJK BASE. Al sinds 1980 verzamelt het Stedelijk het multidisciplinaire werk van General Idea, en had het al langer de wens deze collectie uit te breiden.

Beatrice von Bormann: “De aankoop van Infe©ted Mondrian #2 vult een belangrijk hiaat op in de collectie werken die het Stedelijk al in zijn bezit heeft van General Idea. Het is ook een mooie kritische aanvulling op de grote collectie abstracte kunst op het gebied van De Stijl, en Piet Mondriaan in het bijzonder.”

Bijdrage Mondriaan Fonds:  € 74.000